Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter ska få mindre blod

Publicerad: 3 oktober 2019, 12:48

Sverige är ett av de länder i Europa som använder flest blodpåsar per tusen invånare.

Foto: Thinkstock

Det används onödigt mycket blod vid blodtransfusioner. Det menar chefsläkare Göran Günther vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sjukhuset har därför infört ett projekt för att minska mängden blod vid transfusioner.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Sverige är ett av de länder i Europa som använder flest blodpåsar per tusen invånare, och högst i Sverige ligger Region Uppsala och Region Örebro. Detta enligt Folke Knutsson, överläkare på Akademiska sjukhuset.

– Varför gör vi av med så mycket mer blod än andra länder? Det finns inget vettigt svar på den frågan, mer än att vi alltid har gjort så, säger han.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har därför dragit igång ett projekt för att minska blodanvändningen vid transfusioner. I stället för att ge två blodpåsar till en patient ska man nu ge en.

– Det har aldrig varit säkrare att ta emot blod än i dag, men en transfusion innebär alltid en risk för en allergisk reaktion. Så ur ett patientsäkerhetsperspektiv är det säkrare att ge så lite blod som möjligt, säger Folke Knutsson.

– Om man kontrollerar HB- och järnvärde före en operation kanske det räcker med att ge järntabletter till en patient i stället för en extra påse blod, säger han.

I andra europeiska länder, som exempelvis Nederländerna, använder man redan en blodpåse i stället för två.

– En orsak kan vara att det saknas en samordning i Sverige. I Holland är det lättare, där finns det en blodorganisation. Här har vi 42 olika blodcentraler, säger Folke Knutsson.

Projektet som drogs i gång den 2 april kommer att utvärderas när det har gått ett år. Än är det för tidigt för att se några effekter, berättar chefläkare Göran Günther.

– Det finns inga ekonomiska skäl till att vi dragit igång projektet. Det handlar främst om patientsäkerhet, och om att vi ska använda vårt blodlager på bästa sätt. Och vi vill absolut inte att folk ska börja ge mindre blod, tvärtom, säger Göran Günther.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhuset

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev