tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienter vittnar om övergrepp inom vården

Publicerad: 29 november 2017, 09:39

Foto: Thinkstock

”Sökte egentligen för något annat, men fick ta av mig byxor och trosor”. Patienter höjer sina röster med vittnesmål om övergrepp och sexuella trakasserier inom vården.


Patienter som utsatts för sexuella övergrepp inom vården samlas nu under hashtaggen #vårdensomsvek, rapporterar SVT Nyheter. Berättelserna vittnar om läkare och psykologer som förgripit sig på, eller gjort närmanden mot, människor som sökt vård hos dem.

En kvinna berättar om hur hon utsattes för övergrepp av en läkare då hon var i behov av ett intyg för en nackundersökning. Läkaren sade att hon var tvungen att klä av sig, smekte hennes bröst, kysste henne i nacken och tryckte sedan upp henne mot en vägg och tryckte sitt stånd mot hennes rumpa. Kvinnan lyckades slita sig loss men var sedan tvungen att gå tillbaka för att få sitt intyg. Efter ytterligare en påtvingad kyss lämnade han intyget ifrån sig.

En kvinna som sökte vård för depressioner och barndomstrauman på grund av sexuella övergrepp blev uppvaktad av den psykolog hon sökt vård hos. Psykologen förgrep sig sedan på henne.

”Jag var i en beroendeställning där jag inte vågade ens ifrågasätta detta, inte ens när han ville komma hem till mig. Inte ens när han började massera mig och klä av mig”, står det i vittnesmålet.

Initiativtagaren Natalia Valiente Vecchio har själv erfarenheter av övergrepp inom vården.

– Det gick väldigt fort att sprida och jag har redan fått in många berättelser. Responsen har varit mäktig och det är också läkande att se att man inte är ensam, säger hon till SVT Nyheter.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev