söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienterna fixar dialysen själva

Publicerad: 28 maj 2013, 09:30

Från vänster: Nasrin Tobafard, Anette Abrahamsson, Patrik Blomqvist, Christian Farman, Britt-Mari Banck, Charlotta Björgaas och i stolen Thommy Edberg.

Självdialysen vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping får ett hedersomnämnande i årets Guldskalpellen. Patienterna på avdelningen utför dialysen själva.


Dialyspatienterna i Jönköping utför och anpassar sin egen behandling. Det ger dem ökad frihet, där de i större utsträckning slipper anpassa livet efter dialysen.

Arbetssättet som används i Jönköping skapar ett samarbete mellan vårdpersonal och patienter. Den njursjuka får ett ökat inflytande över sin egen behandling och sjuksköterskan fungerar som en coach i patientens egenvård.

– Alla är vinnare. Patienten får ett liv med dialys i stället för tvärtom. Vi som personal får ett kul sätt att jobba på, där vi ser patienterna som individer, säger Britt-Mari Banck, sektionsledare och sjuk­sköterska vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Redan när hon jobbade på andra sjukhus hade hon tänkt tanken att öka patientens inflytande men det var först när hon började på Länssjukhuset Ryhov som tanken blev till verklighet.

– Det började med att en patient bad mig att få göra det själv och det fick han. Jag tänkte inte så mycket just då, det var inget konstigt.

Från den dagen utvecklades ett nytt arbetssätt och patienter som delade rum blev intresserade och ville göra likadant.

I dag när patienterna själva får utföra dialysen har sjuksköterskornas roll förändrats.

– Vi är inte den kontrollerande sjuksköterskan längre. Vi bestämmer inte, vi coachar. Men vi är flexibla och kan snabbt gå in i den vårdande rollen igen om patientens tillstånd förvärras, säger Britt-Mari Banck.

Patienten får lära sig allt som krävs för att själv kunna utföra dialysen men ingen tvingas göra något de inte vill, som till exempel att sticka sig. Personalen försöker göra det så enkelt som möjligt för patienterna genom att lära dem lite undan för undan och inte välja svåra ord vid utbildningen.

– Den njursjuka får klä upp maskinen, sticka sig själv eller starta med central dialyskateter. Sedan kontrollerar patienten så att behandlingen fungerar, kollar blodtryck och avslutar genom att ge tillbaka blod och städa, säger Britt-Mari Banck.

Varje månad får patienten vara med och gå igenom labbsvaren. Det kan fungera som en aha-upplevelse för patienterna när de direkt ser vad som händer om medicinen inte tas.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev