Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienterna sticker utan utskrivning

Publicerad: 18 oktober 2013, 10:21

I Kanada sticker drygt var hundrade inlagd patient hem på eget bevåg, utan att bli utskriven. Det förekommer även i Sverige.


Det är mer än dubbelt så vanligt att patienterna som lämnar de kanadensiska sjukhusen i förtid blir inlagda igen inom en månad och tre gånger så vanligt att de söker akut igen inom en vecka.

Uppgifterna framgår av en ny rapport från Canadian Institute for Health Information, en instans som levererar statistik till och om sjukvården i Kanada. Rapporten citeras av CBS News.

1,3 procent av alla akut inlagda patienter i Kanada, utom provinsen Quebec, lämnade sjukhuset mot läkarens inrådan åren 2011-2012. Det är fler än 25 000 patienter.

Det medför extra kostnader för sjukvårdssystemet, konstaterar Joshua Fagbemi, en av institutets forskare. Det kanadensiska sjukvårdssystemet är offentligt finansierat precis som det svenska.

I Sverige finns det ingen motsvarande statistik.

– Det finns bara variablerna inskriven eller utskriven. Om man går hem betyder det att man skriver ut sig själv och då räknas man som utskriven, säger Anders Jacobsson, kvalitetsansvarig för Socialstyrelsens patientregister.

De patienter som var mest benägna att lämna de kanadensiska sjukhusen i förtid var yngre män med psykisk ohälsa och missbruksproblem.

I Sverige verkar inte tidig hemgång vara något generellt förekommande problem, ens i den psykiatriska vården.

– Nej, det händer inte, jag känner inte igen det. Vi jobbar mycket med deltagande i vården och om någon vill gå har man först ett läkarsamtal, säger Eva Ljungberg, sjuksköterska och chef för psykiatriavdelning 3 på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där patienter över 18 år med bland annat manodepressivitet, självskadebeteende och ätstörningar får vård.

De platser som finns är alltid fullbelagda.

Men på avdelning 306 på Östra sjukhuset, Sahlgrenska, i Göteborg, är det inte helt ovanligt att patienter lämnar i förtid.

– Mellan tummen och pekfingret skulle jag uppskatta att det är tio procent som packar sin väska och sticker, säger Ulf Sammels, sjuksköterska och sektionsledare på avdelningen.

Avdelningen tar emot unga missbrukare mellan 16 och 21 år för avgiftning. Att det händer att de drar i förtid är en del av beroendeproblematiken och behöver inte nödvändigtvis vara negativt, menar Ulf Sammels.

– De flesta kommer tillbaka och då ser de ofta med nya ögon på sitt problem, säger han.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News