Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienterna vann när diabetesvården lät hjärtat vara med

Publicerad: 18 oktober 2006, 13:33

Utbildning över klinikgränserna för hjärt- och diabetessjukvård hjälper patienterna vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna att ändra livsstil.


Insikten om patienternas gemensamma behov har sammanfört personalen vid hjärtintensivavdelningen och dagvårdsavdelningen för diabetespatienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Förra hösten genomförde de en gemensam utbildning för all personal – och det har givit mersmak.

I dag när ett år gått har ett 30-tal patienter dragit konkret nytta av utbildningen, som mynnat ut i så kallade hälsokurser för patienterna. Christina Jarnert, biträdande överläkare och medicinskt ansvarig för hjärtintensiven på kardiologkliniken, och Gudrun Andersson, diabetessjuksköterska vid dagvårdsavdelningen för diabetespatienter, är båda positiva till samarbetet.

– Våra avdelningar har mycket gemensamt, vi arbetar med liknande problem. Dessutom tyckte jag att vi behövde lära oss mer om hjärtsjukdomar som är vanliga komplikationer till diabetes, säger Gudrun Andersson.

– Hjärtkliniken har under många år legat i framkant när det gäller forskning på diabetes och hjärtsjukdom, men vi har inte alltid kunnat omsätta rönen i verklighet. På senare år har vi insett alltmer hur många av våra patienter som har diabetes och hur viktigt det är att behandla både den och hjärtsjukdomen, säger Christina Jarnert.

Patienterna delar riskfaktorer, till exempel ett stillasittande liv, stress och felaktig kost, och därmed behovet av motion och sunda matvanor. Tillsammans med medicinsk behandling kan en hälsosam livsstil hjälpa dem att må så bra som möjligt och undvika att sjukdomen förvärras.

Dessa tankar stod i centrum under den gemensamma utbildningen, där diabetesspecialisterna föreläste för hjärtspecialisterna och vice versa i en föreläsningsserie som handlade om det så kallade metabola syndromet, hur det hänger ihop med diabetes respektive hjärtsjukdom, samt livsstilsförändringar.

Utbildningen ledde sedan till hälsokurserna, där patienterna lär sig fakta om sjukdomarna, vad som förvärrar dem och vad som kan motverka dem. Undervisning och diskussioner sker i grupp. De varvas med praktiska aktiviteter som matlagning med dietist och stavgång tillsammans med sjukgymnast. Patienterna får också hjälp att sätta upp ett personligt mål för hur de ska förbättra sin hälsa på egen hand. Under programmet får de dessutom ett individuellt samtal med hjärt- och diabetesläkare.

Målet är att patienterna med stöd av vården, och i viss mån av varandra, ska lyckas skapa sig hälsosammare vanor. Snart är det dags att utvärdera hur den första årskullen lyckats på ett års sikt.

– Jag har en känsla av att många lyckats uppnå sina mål, säger Gudrun Andersson.

Hälsokurserna äger rum på dagvårdsavdelningen för diabetespatienter. Här finns utbildning sedan tidigare, men nu är alltså även hjärtperspektivet med. Fram till i dag har 24 patienter slutfört kurserna, som också följs upp med gruppträffar var tredje månad under ett år. Ännu en kursomgång med nio deltagare har hunnit starta efter sommaruppehållet. Ingen av dem som fått erbjudande att gå kursen har ännu tackat nej.

Christina Jarnert anser att nyckeln till en lyckad patientutbildning är att undvika pekpinnar. I stället är det viktigt att patienterna förstår sambandet mellan beteende och hälsa alternativt ohälsa.

– Det här ska vara ett stöd och vi ska fokusera på det positiva, vad de kan göra för att bättre ta hand om sig, säger Christina Jarnert.

Efter ett års arbete har rutinerna kring bland annat remittering från hjärtintensivavdelningen börjat fungera ordentligt och tanken är att hälsokurserna ska bli ett stående inslag i avdelningarnas verksamhet.

Den gemensamma utbildningssatsningen för personalen kommer också att fortsätta. Förra året satsades 50 000 kronor på den, medel från Stockholms läns landstings budget för kompetenshöjning. Pengar från samma budget har beviljats även i år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev