Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patienternas språkrör stärker sitt inflytande

Publicerad: 24 juni 2015, 04:00

GÅR FRAMÅT. Forskaren Sara Riggare, Reumatikerförbundets Anne Carlsson och Hjärtlungs Inger Ros hör till landets mäktigaste patientföreträdare.

Foto: Simon Hastegård

Tjat, tjat och ännu mer tjat. Det är bästa sättet att påverka politiken, anser Anne Carlsson, ordförande i Reumatikerförbundet.


– När de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar skulle implementeras uppvaktade vi alla tänkbara politiker på riksnivå och i landstingen för att få fram mer pengar till bland annat nya biologiska läkemedel, berättar hon.

Samverkan med professionen, i det här fallet Svensk reumatologisk förening, ger också bra resultat, anser hon. Då kan patienter och vårdpersonal visa upp en enad front inför politikerna.

Anne Carlsson tycker inte att införandet av den nya patientlagen inneburit någon större förstärkning av patientmakten. Däremot har det hänt en hel del annat positivt under de senaste åren.

Särskilt lyfter hon fram Uppsalas arbete med att ge patienter tillgång till sin journal. Det har också blivit lättare att få en second opinion, en andra bedömning av ett sjukdomstillstånd.

Anne Carlsson har varit med på Dagens Medicins maktlista sedan 2011. Nya för i år är Inger Ros från Hjärtlung och Sara Riggare, egenvårdsexpert och forskare på Karolinska institutet, KI.

Enligt Sara Riggare ger den nya patientlagen en tydligare riktning mot att patienter ska få bättre förutsättningar att frigöra sin egen kraft.

– Men den intentionen har ännu inte nått till det faktiska mötet mellan professionen och patienten, även om det finns positiva undantag, säger Sara Riggare, som har blivit en av landets mest uppmärksammade patientföreträdare.

Samtidigt finns det, enligt henne, en osäkerhet om hur det ska gå till att stärka patienterna och det gäller även inom patientorganisationerna.

Allmänt måste sjukvården bli bättre på att sätta patientens perspektiv i centrum, anser hon, och nämner självdialysen i Jönköping som ett gott exempel.
För att kunna påverka politikerna är det nödvändigt att lära sig hur den politiska kartan och strukturerna fungerar, och det är inte alltid så lätt, konstaterar hon.

Politiker och andra makthavare måste från sitt håll bli bättre på att inkludera och bjuda in patienter och anhöriga till olika diskussioner.

– Skrämmande ofta finns alla organisationer som representerar vårdprofessionerna med i olika sammanhang men inte patienterna, säger Sara Riggare.

Inger Ros, ordförande i Riksförbundet Hjärtlung, tycker att den viktigaste påverkan av politiken sker genom att medverka på seminarier, i debatter och andra sammanhang. Med den nya patientlagen vill fler arrangörer än tidigare att organi­sationernas företrädare ska vara med.

Almedalen är ett bra tillfälle när man vill synas, fortsätter Inger Ros. I år lanserar hennes organisation där en tvåårig kampanj som ska sätta fokus på dolda folksjukdomar.

För patienterna har nya patientlagen dessvärre inte fått något större genomslag, anser hon, och hänvisar till en rapport från Vård­analys.

– Den visar att var fjärde fortfarande saknar en fast läkarkontakt och att 30 procent inte känner sig delaktiga i den egna vården.

Relaterat material

Maktlistan 2015

Oklar riktning sedan S tagit kontrollen

Ministern har laddat klart

Raskare väg till ministern ökar fackens makt

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev