måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patientförening anklagar vårdmyndighet för att riskera barns hälsa

Publicerad: 21 mars 2014, 13:25

Folkhälsomyndighetens förslag till nya allmänna råd för städning i skolan kan göra barn sjuka. Det hävdar Astma- och allergiförbundet.


Det nya förslaget innebär att inomhusmiljön kan bli sämre än tidigare på grund av otydligare vägledning, anser Astma- och allergiförbundet i ett pressmeddelande. Särskilt vänder man sig emot den förändrade skrivningen vad gäller heltäckningsmattor, och menar att Folkhälsomyndigheten bör använda sig av försiktighetsprincipen och helt avråda från textila heltäckningsmattor.

Det har visats att elever i skolor med heltäckningsmattor hade mer allmän- och luftvägssymtom än elever i skolor utan mattor och att symtomen minskade när mattorna togs bort, skriver Astma- och allergiförbundet och lägger samtidigt in en brasklapp om att forskningen inte är entydig.

Hur hänger det här ihop, Marianne Löwenhielm, projektledare på Folkhälsoinstitutet? Ska ni göra barnen sjuka?

– Nej, bra regler för städning och hygien i skolan är en viktig fråga och vi anser inte att förslaget på nya allmänna råd blir otydligare. Vi skriver att textila heltäckningsmattor ska användas så sparsamt som möjligt, förut stod det att det bör undvikas. Med tillräckligt bra städrutiner så kan man ju ha heltäckningsmattor, men då måste man kunna visa att man har väldigt bra rutiner, säger hon.

De nya allmänna råden är mycket kortare hållna än de gamla texttunga från 1996 och överensstämmer i formen med övriga juridiska dokument i författningssamlingen. Myndigheten kommer att komplettera de nya allmänna råden med en ny tillsynsvägledning för mer kött på benen, förklarar Marianne Löwenhielm.

– Men råden har precis varit ute på remiss och Astma- och allergiförbundet vill väl skapa debatt, det är ju deras roll. Om vi kommer att förändra skrivningen har vi inte tagit ställning till än.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev