Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patientgrupp vill ha lika regler för alla

Publicerad: 26 april 2012, 07:00

Livsmedelsbutiker har större utbud av glutenfri mat än apotek, vilket får många personer med celiaki att föredra vanliga butiker. Läkemedelsverket och Livsmedels­verket har fått i upp­drag att utreda speciallivsmedel.


Iréne Jonsson är ordförande i celiaki­föreningen i Stockholms län. Hon och Celiakiförbundet arbetar för att subventionerna för glutenfri kost ska bli de samma i hela landet. I den subvention hon vill se ingår inte apoteken.  Kontantbidrag är att föredra, anser hon.

– Vi vill ha en ersättning för att kunna handla i vanliga livsmedelsbutiker. Det vore mycket bättre.

Enligt Iréne Jonson är det få personer med celiaki som väljer att handla sin specialmat på apotek.

– Det finns ingen poäng med att köpa mat på apotek som vuxen eftersom de sällan har det man vill ha.

Socialdepartementet har gett Läke­medelsverket och Livsmedelsverket i uppdrag att utreda speciallivsmedel.

– Det har hänt mycket på området. I dag finns många fler produkter än tidigare och så har det skett förändringar i hur landstingen väljer att subventionera för vuxna som inte får köpa glutenfritt inom förmånen. Därför behöver vi en upp­datering av kunskapsläget, säger Ann Einerth, departementssekreterare med ansvar för speciallivsmedel på socialdepartementet.

Hon berättar att det särskilt är special­livsmedel inom förmånen som myndigheterna ska kartlägga, men att det också ingår att jämföra hur olika subventionssystem skiljer sig för vuxna i de olika landstingen.

Kan myndigheterna komma att föreslå en förändring så att föräldrar får bidrag för glutenfri mat i stället för att maten subventioneras inom förmånen som nu?

– I uppdragen ingår det inte att föreslå förändringar utan de syftar till att ge en översyn över hur det ser ut i dag, säger Ann Einerth.

Relaterat material

Dubbelt pris för glutenfritt hos apotek

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev