Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patientjournaler i ambulansen prisas

Publicerad: 26 november 2012, 12:52

Ambulanspersonalen fick tillgång till journaler och ytterligare en dator att hålla reda på. Landstinget Kronoberg får pris.


Ett pilotprojekt där några av Landstinget Kronobergs ambulanser fick tillgång till patientjournaler startade i juni i år och sedan slutet av sommaren finns det i nästan samtliga ambulanser vilket bland annat nu har resulterat i utmärkelsen Cambio Cosmic Award.

I ett pressmeddelande skriver ni att Landstinget Kronoberg är först och bäst i landet, stämmer det?

– Vi är åtminstone först med att nå hela patientjournalen och både kunna läsa och skriva. Det finns ju några landsting som inte ens har digitala ambulansjournaler, säger Richard Andersson, sektionsledare för ambulansverksamheten i Landstinget Kronoberg.

Satsningen är nu tänkt att permanentas men den är inte färdigutvecklad för det. För att ambulanspersonalen ska kunna läsa patientjournalerna krävs i nuläget nämligen en extra dator i ambulanserna utöver den som besättningen använder för att skriva ambulansjournalen.

Richard Andersson beskriver det som två öar men hoppas att det i framtiden går att integrera systemen bättre. Att skriva amulansjournalerna direkt i Cosmic skulle nämligen inte fungera då systemet saknar en bra process för prehospital vård, förklarar han.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev