Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Patientuppgifter sprids med tvätten

Publicerad: 16 juli 2013, 12:04

Foto: Photos.com.

Sekretessbelagda uppgifter om patienter sprids till tvätterier i landet.


Sjukvårdspersonal slarvar med att tömma ur fickor på kläder innan de skickas till tvätt, liksom andra textilier. Det händer att sekretessbelagda patientuppgifter följer med till tvätterier, uppger nyhetsbyrån TT, som har pratat med flera tvätterier som bekräftar uppgiften.

– Det rör sig om ett 50-tal dokument per dag. Vi samlar ihop dem och skickar tillbaka dem till sjukhuset, säger Peter Hellgren, produktionschef för Vårdplagg på Berendsen i Eskilstuna, till TT.

Landstingsägda Alingsåstvätten upptäckte olika former av patientuppgifter nära 300 gånger under årets fyra första månader. Det handlade om både delar av journaler, märkningar på provrör och dödsattester.

Detta är ett klart regelbrott, enligt Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen. Landsting som får indikationer om att sådant här pågår ska genast gå igenom det och ändra sina rutiner, anser han.

– Regelverket är klart och tydligt, man måste hantera sådan här information om patienter så de inte kommer till del för obehöriga, säger han till TT.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev