Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Patientutbildning och samtal gjorde fler deprimerade friska

Publicerad: 29 Januari 2010, 11:53

Depression kan på kort sikt behandlas effektivare om sedvanlig behandling kombineras med gruppsamtal och patientutbildning, enligt en avhandling från Umeå universitet.


Det är AT-läkaren Maja Hansson som i sitt avhandlingsarbete har studerat effekten av ett speciellt behandlingsprogram mot depression.

Bland patienter som lottades till programmet kunde 42 procent klassas som friska efter sex veckors uppföljning. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som enbart fick sedvanlig behandling i form av läkemedel, stödsamtal och i viss mån psykoterapi var 21 procent.

– Det tycks som om utbildning och gruppsamtal är funktionellt som komplement till läkemedelsbehandling. Det vi har sett på sex veckor verkar bra, men vi vet inte om effekterna består på längre sikt, säger Maja Hansson.

Behandlingsprogrammet innebar att patienterna träffades en gång i veckan under sex veckor, då de fick lyssna på föreläsningar om depressionens symtom och behandling. I mindre grupper fick de också diskutera föreläsningarna och dela erfarenheter. Programmet utformades och drevs av läkemedelsbolaget Wyeth under åren 2000–2008 och gick under namnet Contactus.

Bild 1/1  

Maja Hansson.

– Programmet drivs inte längre av läkemedelsbolaget, men det som är bra med metoden är att liknande utbildning och gruppsamtal mycket väl kan skötas av en vårdcentral, kanske i samarbete med psykiatrin, säger Maja Hansson.

En annan studie i avhandlingen visar att patienter oftast anger stress, främst arbetsrelaterad stress, som orsak till sin depression.

– Det är viktigt att ta hänsyn till patientens uppfattning om depressionens orsak och vad de tror om behandlingsalternativen, säger Maja Hansson.

Avhandlingen läggs fram i dag, 29 januari, vid Umeå universitet. I sin fortsatta forskning kommer Maja Hansson bland annat att undersöka kopplingen mellan stress och depression.

Johanna Lundberg

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev