Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Påven säger nej till stamceller

Publicerad: 15 december 2008, 14:00

Påven säger nej till stamceller

För första gången på två decennier har Vatikanen publicerat ett officiellt dokument om biomedicinska frågor. Katolska kyrkans ledning säger nej till forskning på embryonala stamceller och alla former av konstgjord befruktning.


Vatikanens senaste dokument om biomedicinska frågor publicerades 1987. Sedan dess har vetenskapen på området gjort stora framsteg.

Nu har en ny text som sammanfattar katolska kyrkans ståndpunkter tagits fram.

Vatikanens utgångspunkter är fortfarande att livet börjar vid befruktningen och att barn ska bli till genom samlag mellan kvinnor och män som är gifta med varandra. Det innebär att katolska kyrkan säger nej till forskning på embryonala stamceller och till alla former av konstgjord befruktning.

Tänkbara framtidsscenarion som kloning av människor fördöms också.

Även om att grundresonemangen känns igen pekar utomstående bedömare på att Vatikanen har omprövat sina ståndpunkter på vissa områden. Det nya dokumentet anger till exempel att vacciner som har utvecklats med celler från aborterade foster är acceptabla att använda, skriver Washington Post.

Dokumentet från Vatikanen kommer att distribueras över hela världen, uppger talespersoner för katolska kyrkan. Bland annat ska det fungera som utgångspunkt för präster inför deras samtal med katolska par som inte kan få barn.

Läs dokumentet:

Instruction on Respect for Human Life in its Origin and on the Difnity of Procreation. Replies to Certain Questions of the Day (engelsk text)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev