måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pengar till läkare som motar bort patienter

Publicerad: 28 mars 2014, 10:32

Foto: Thinkstock

Ett av Australiens största sjukförsäkringsbolag vill betala klumpsummor till allmänläkare som lyckas hålla patienter borta från sjukhusen.


Kostnaderna för sjukvård till kroniskt sjuka ofta äldre patienter är höga inte bara i Australien. Där handlar debatten just nu om hur kostnaderna för sjukhusvård kan minskas.

Medibank Private är ett av landets största försäkringsbolag på området. Företagets vd, George Savvide, vill att allmänläkare inom primärvården tar hand om en större del av sjukvården för de äldre och kroniskt sjuka i syfte att minska  onödiga kostnader . De skulle då göra vårduppgifter i syfte att minska antalet sjukhusbesök för dessa patienter, som uppföljningssamtal med specialister och uppföljningsbesök. Han hävdar att  oplanerade sjukhusbesök till akuten kostar någonstans mellan 30 och 40 gånger så mycket  som värdet av ett års samlade allmänläkarbesök.

Reformerna skulle kräva ändringar i lagen, som nu hindrar privata försäkringsbolag från att finansiera annat än just sjukhusvård.

Hälsoministern utesluter inte en reform, som låter försäkringsbolag närma sig primärvården.

Utspelet från Medibank kommer en vecka efter att den största rivalen sagt att de skulle vilja ge allmänläkare stora summor om de, efter en överenskommelse med försäkringsbolaget, lyckades få ner den uppskattade sjukvårdskostnaden för enskilda patienter inom gruppen kroniskt sjuka äldre.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev