Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pengar till läkemedel

Publicerad: 16 mars 2012, 08:00

Farmacevter utan gränser ska förbättra tillgången till hiv-läkemedel på landsbygden i Uganda.


Sedan 2006 arbetar organisationen Farmacevter utan gränser tillsammans med den ugandiska organisationen Racobao för att förbättra användningen av antiretrovirala läkemedel för hiv-smittade.

Nu har Farmacevter utan gränser fått 800 000 kronor av biståndsorganisationen Forum Syd för att få myndigheterna i Uganda att ta sitt ansvar för de hiv-smittades hälsosituation. Ytterligare 80 000 kronor kommer från medlemsavgifter och gåvor, skriver Farmacevter utan gränser i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till projektet är att det ska finnas antiretrovirala läkemedel tillgängliga gratis på sjukhusen i Uganda. Men många hiv-smittade som bor på landsbygden får inte tag på dem.

Farmacevter utan gränser och Racobao arbetar för att göra hiv-läkemedel tillgängliga även på landsbygden. Under två år ska nu organisationerna bland annat utbilda personer som lever med hiv, skapa nätverk och stödja lobbygrupper. Mer utbildning om antiretrovirala läkemedel för till exempel hälsoarbetare och volonärer står också på programmet.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev