Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pengar till traumabehandling för vårdanställda

Publicerad: 14 september 2020, 06:12

Foto: Getty Images

Regeringen och samarbetspartierna anslår en halv miljard kronor som ska användas till kris- och traumaterapi för anställda inom vård och omsorg. Pengarna sätts av i en extra ändringsbudget för hösten, uppger TV4 Nyheterna.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenVårdförbundet

– De läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som gjort en heroisk insats under våren, de har gjort det med stolthet, men i dag är det fler och fler som drabbas av psykisk ohälsa, säger Anders W Jonsson, vide ordförande i Centerpartiet, till nyhetskanalen.

Det är inte bara långa arbetspass och ett högt tempo det handlar om. Många vittnar också om en känslomässig stress, när man vårdat svårt sjuka som inte får vara nära sina anhöriga.

Under hösten ska därför regioner och kommuner få 500 miljoner kronor för att kunna erbjuda kris- och traumaterapi till alla som anser sig behöva sådan. Satsningen är tillfällig, men Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, tror att den kommer att behöva förlängas.

– Vi får redan signaler om posttraumatiska stressyndrom och därför behöver vi också göra uppföljningar om sex månader och ett år för att se hur de här mår, säger hon.

TT

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenVårdförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev