Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pengastopp till läkare som talar på industrimöten

Publicerad: 18 december 2013, 12:57

Ett av världens största läkemedelsföretag ska sluta betala läkare för att tala om deras läkemedel på möten. Beslutet får beröm från svenskt håll.


Läkare som talar inför andra läkare eller till personer som kan påverka förskrivning ska inte längre få betalt av den brittiska läkemedelsjätten Glaxosmithkline, GSK, uppger företaget när det lanserar en ny marknadsstrategi.

Ytterligare förändringar som företaget planerar är att sluta basera läkemedelskonsulters lön på hur mycket läkare förskriver och att sluta ge betalt till sjukvårdspersonal som kommer till möten.

Svenska läkare som Dagens Medicin talar med är positiva till GSK:s nya kurs.

– När företag betalar för att läkare ska tala vet lyssnarna ibland inte vem som är avsändare, läkaren eller företaget, säger Eva Andersén Karlsson, läkare och ordförande för Stockholms läns läkemedelskommitté.

– Hur det utvecklas framöver vet vi inte, men det är en bra markering från företaget, tillägger hon.

Ellen Vinge, klinisk farmakolog och ordförande för nätverket för Sveriges läkemedelskommittéer, anser också att omläggningen är ett steg i rätt riktning.

– Jag tycker att det är olyckligt att läkare inom landstingen talar på möten där det är uppenbart att företag arrangerat mötet för att kunna sälja sina produkter, säger hon.

Nästa år påbörjar GSK arbetet med att gå igenom hur ändringarna ska genomföras och tanken är att de ska vara införda globalt 2016.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev