Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pensionärspar skänker miljoner till medicinsk forskning vid KTH

Publicerad: 20 juni 2011, 11:32

Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm får 70 miljoner kronor till forskning om medicinsk teknik. Donatorer är en läkare och en sjuksköterska.


KTH ska använda pengarna till att köpa in högteknologisk medicinsk utrustning och bygga upp ett forskningssamarbete med Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Det är tre institutioner som har betytt mycket för donatorn Rune Jonasson. Först läste han teknisk fysik på KTH, sedan utbildade han sig till läkare på Karolinska institutet innan han under många arbetade på dåvarande Karolinska sjukhusets thoraxklinik.

– Vår förhoppning är att donationen ska leda till forskningsresultat som ger förbättrade diagnostiska och terapeutiska möjligheter och därmed kommer många till godo, säger Rune Jonasson i ett pressmeddelande från KTH.

En del av donationen ska också användas till att bygga upp ett forskningssamarbete med Sydkorea. Där tjänstgjorde Rune Jonassons hustru Kerstin Jonasson under Koreakriget som sjuksköterska, vid det svenska fältsjukhuset i staden Pusan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News