Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Pensionssparare betalar fjällstugor

Publicerad: 25 november 2002, 09:52

Livförsäkringsbolaget Salus Ansvar får stå för både kapitalinsatsen och förlusterna för koncernens fjällstugor i Sälen. Regeringens utredare av livförsäkringsbolagens placeringsregler är kritisk.


Livförsäkringsbolaget Salus Ansvar, med många läkare bland pensionsspararna, har de senaste åren köpt fastigheter i Sälen från det närstående bolaget Roppongi Ömsesidig Sakförsäkring, före detta Ansvar Sakförsäkring. När en av fastigheterna såldes vidare visade det sig att priset sjunkit med 30 procent, trots att fastighetspriserna stigit under perioden. Följden blev att fastigheten såldes med en förlust på 275000 kronor.  Salus Ansvar Liv ägs av det börsnoterade Salus Ansvar, som i sin tur har Läkarförbundet som största ägare. Investeringen i fastigheterna i Sälen är intressant, eftersom Salus Ansvar Liv är ett så kallat ömsesidigt drivet bolag. Detta innebär att det är förbjudet för ägarna, Salus Ansvar, att ta ut vinster i bolaget.  

Ser svåra gränsdragningsproblem   Men vinstutdelningsförbudet kan kringgås på olika sätt. Enligt Mårten Ajne, som på uppdrag av regeringen utreder livförsäkringsbolagens placeringsregler, är ett vanligt tillvägagångssätt just att livförsäkringsbolaget får köpa tillgångar till ett överpris från ett koncernen närstående bolag. På så sätt kan ägarna dra fördel av livbolaget utan att plocka ut någon formell vinst.  - Den här investeringen är inte för försäkringstagarnas bästa. I det här fallet står försäkringstagarnas och de anställdas intressen mot varandra och det är här gränsdragningsproblemen uppstår, säger Mårten Ajne.  Fjällfastigheterna har använts av personalen inom hela Salus Ansvar. De har fått möjlighet att hyra lägenheterna i Sälen till kraftigt subventionerade priser, 500-1200 kronor per vecka.   Även detta innebär att pensionsspararna får stå för de kostnader som är förknippade med att Salus Ansvar subventionerar fjällvistelser för sin personal.   Hans Karlsson, livförsäkringsbolagets vd, tycker emellertid att det är rätt att livbolaget subventionerar personalens fjällsemestrar, i stället för det börsnoterade Salus Ansvar.

Har gjort stora aktieförluster  - Jag bedömer att den är en bra investering. Den har utnyttjats av personalen och är en rimlig personalförmån, säger Hans Karlsson.   Livförsäkringsbolaget Salus Ansvar har gjort mycket stora förluster i årets börsnedgång, se också Dagens Medicin nr 46/02.

Fredrik Larsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev