Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Peppad att ta tag i underläkarfrågor

Publicerad: 3 februari 2014, 13:52

Madeleine Liljegren är ny ordförande i Sveriges yngre läkares förening Stockholm, Sylf. Hon ser fram emot att bevaka underläkarnas intressen i den högspecialiserade stockholmsvården


– Det händer så mycket inom hälso- och sjukvården i Stockholm nu och det finns många underläkarfrågor som vi i styrelsen är peppade att ta tag i, säger hon.

Det finns risk för att den högspecialiserade sjukvården på Nya Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm kommer att påverka AT- och ST-utbildningarna negativt, befarar hon, och exemplifierar med specialiseringen i Linköping som lett till att man inte tar in ST-läkare i kirurgi som förr, sedan vanliga operationer i stor utsträckning lagts ut på entreprenad.

– Man måste se till att behålla en god utbildningskvalitet för både AT- och ST-läkare och inte bara tänka på produktionen, säger hon.

Att få bukt med läkarbristen genom fler AT- och ST-tjänster är en ständig fråga i Stockholm som också står högt på Madeleine Liljegrens agenda. Väntetiden för att göra AT i Stockholm är 17 månader.

­– Det är bisarrt att jag som vikarierande underläkare innan AT, handleder AT- och ST-läkare utan att själv ha tid avsatt för utbildning och handledning. Landstinget måste ta ansvar för att snabba på genomströmningen till färdig specialist genom att tillsätta fler AT- och ST-tjänster, i stället för att bygga upp en enorm underläkarpool med vikariat.

Madeleine Liljegren valdes in som ny ordförande i torsdags. Hon har tidigare bland annat varit förste vice ordförande i Medicine studerandes förbund, MSF, och lokalordförande i MSF Skåne.

Hon jobbar som underläkare på S:t Görans sjukhus och är halvtidsdoktorand i Lund där hon forskar om demenssjukdomar.

Tidigare ordförande i Sylf Stockholm var David Hellgren Svae.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev