Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Peptid avslöjade hjärtsvikt

Publicerad: 17 november 2005, 15:36

Att mäta halterna av peptiden NT-proBNP i blodet kan vara effektivt för att ställa diagnos och korttidsprognos hos akut sjuka tungandade patienter med hjärtsvikt. Det visar en studie som publiceras i tidskriften European Heart Journal.


Forskare vid Massachusetts General Hospital, Boston, USA, utförde en studie för att undersöka om halter av amino-terminal pro-brain natriuretic peptide, NT-proBNP, i blodet kan användas för diagnos och prognos hos tungandade akut sjuka patienter med hjärtsvikt.

Studien som omfattade 1 256 patienter, med och utan akut hjärtsvikt, genomfördes i vid fyra centra i USA, Nederländerna, Spanien och Nya Zeeland.

Av deltagarna hade 57,3 procent akut hjärtsvikt och dessa hade halter av NT-proBNP på 4 639 pikogram per milliliter blod i genomsnitt, vilket ska jämföras med 108 pikogram per milliliter i genomsnitt hos dem som inte hade akut hjärtsvikt.

Studien visar att halterna av peptiden följdes åt med allvarlighetsgraden av symtom på hjärtsvikt. Forskarna har även gjort en åldersrelaterad skala, som beskriver vilka halter av peptiden som påvisar diagnosen hjärtsvikt i olika åldersgrupper.

Bland personer med akut hjärtsvikt var halter av peptiden över 5 180 pikogram per milliliter en stark markör för dödsfall inom 76 dagar.

Forskarna anser att mätningar av peptiden kan vara mycket värdefullt för att ställa diagnos, men också för att identifiera patienter som behöver övervakas och undergå intensifierad behandling av sin hjärtsvikt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev