Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Peptid avslöjar hjärtsvikt tidigt

Publicerad: 21 mars 2005, 10:28

Natriuretiska peptider är en stark markör för hjärtsvikt i alla stadier av sjukdomen. Det visar en studie som presenteras i tidskriften British Medical Journal, BMJ.


Forskarna som arbetar vid University of Queensland, Herston, Australien, utförde en analys av 19 olika studier där man hade undersökt peptiden brain natriuretic peptide, BNP, som markör för patienter med känd hjärtsvikt, eller för patienter som ännu inte har symtom.

I analysen undersöktes kopplingen mellan BNP-mätningar och risken för dödsfall, dödsfall på grund av hjärt-kärlhändelser, eller hjärt-kärlhändelser hos patienter med hjärtsvikt eller patienter som saknade symtom.

Studien visar bland annat att hos patienter med hjärtsvikt ökade den relativa risken för dödsfall med 35 procent för varje ökning av BNP med 100 pikogram per milliliter blod. I nio av studierna var BNP den enda variabel som uppnådde signifikans när det gäller detta, vilket enligt forskarna innebär att andra variabler inte gav någon ytterligare prognostisk information.

Forskarna anser att peptiden BNP är en stark prognostisk indikator både för patienter som ännu inte har symtom på hjärtsvikt, och för patienter som har hjärtsvikt i alla stadier av sjukdomen.   Nyligen presenterade SBU Alert, den enhet inom Statens beredning för medicinsk utvärdering som gör snabba bedömningar av nya metoder, en rapport som förordade ökad användning av mätningar av natriuretiska peptider för att ställa hjärtsviktsdiagnos. Det skulle minska behovet av och kostnaderna för ekokardiografi, konstaterar SBU Alert.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev