Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Per Båtelson lämnar Karolinska

Publicerad: 9 December 2014, 10:02

Per Båtelson.

Foto: Håkan Lindgren.

Styrelseordföranden väljer att lämna sin post efter flera veckors diskussion med ägaren.


Både presstjänsten i Stockholms läns landsting och den på Karolinska universitetssjukhuset blev lite tagna på sängen när det i dag stod klart att Per Båtelson lämnar sitt uppdrag som styrelseordförande, efter ett år på posten.

Avgången kommer bara några veckor efter avslöjandet om hans engagemang i företaget Healthwings planer på att starta barnhjärtkirurgisk verksamhet för utländska patienter i Sverige, se artiklar härintill.

När Dagens Medicin ringer upp Per Båtelson för att fråga varför svarar han först att det är dags för en ny styrelse i den övergångsperiod som väntar. Själv ska han snart bli pensionär och anser att han fullföljt sitt uppdrag. Han uppger att han har säkrat en ny sjukhusdirektör, en bra ledning och förberett omställningen inne på sjukhuset.

– Och sedan har vi också förberett oss på … och det är väl också ett skäl, att jag i någon mån har blivit obekväm. Att öka våra intäkter genom att så småningom ge möjligheter till en ökad utlandsvård på de områden där vi verkligen vill bli duktiga.

Har turerna kring Healthwing spelat in på det här beslutet?

– Jag har rent mjöl i påsen och känner mig glad över det ökade engagemanget på sjukhuset för de här frågorna. Men andra kan göra andra bedömningar och det får ju stå för dem.

När fattade du beslutet?

– Det är gjort i en diskussion med ägaren. Det har pågått några veckor.

Vad väntar i framtiden?

– Jag har mycket annat och det är också något som bidrar till bedömningen. Jag har engagemang som jag inte kan avsluta på samma sett under de närmaste åren. Jag har faktiskt aldrig jobbat så hårt som jag har gjort det senaste året, på grund av att Karolinska har tagit så mycket tid. Det var under vissa perioder ett heltidsuppdrag för mig att sätta mig in i. Det är det inte nu.

SLL väntas utse en ny styrelseordförande under dagen.

Relaterat material

Hemligt möte mellan Karolinskas ordförande och sparkad barnhjärtkirurg

Han föreslås ta över Karolinska

Avskedad barnhjärtkirurg väcker föräldrars oro

Därför fick Per Båtelson gå

“Business as usual” i barnhjärtkirurgin

”Det fanns inte på kartan att vi skulle sabotera verksamheten i Lund.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev