Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personal äger hälften av privata vårdcentralerna

Publicerad: 25 mars 2002, 12:16

Småföretagarna håller de stora koncernerna stången på vårdmarknaden. Nära hälften av de hittills privatiserade vårdcentralerna ägs av personaIen. Det visar Dagens Medicins granskning av konkurrensen mellan mindre och större företag i fem landsting och regioner, där privatiseringen inom primärvården nått långt.


Det är få som numera säger sig vara motståndare till mångfald inom primärvården. Men farhågorna när det gäller privatiseringen av primärvården har varit många. Kommer de stora koncernerna att sluka småföretagarna? Kommer den omhuldade mångfalden i själva verket att bli enfald?  Dagens Medicins granskning visar att småföretagarna hittills står sig väl i konkurrensen med Praktikertjänst, Svensk Hälsovård och de andra större aktörerna.

Granskningen omfattar de fem landsting med störst antal privatiserade vårdcentraler: Stockholms läns landsting, Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Landstinget Västmanland och Landstinget Halland.  Praktikertjänst är dominerande  Av de 102 privatiserade vårdcentraler som ingår i undersökningen drivs nära hälften, 48 stycken, av mindre, personalägda företag utan koppling till större koncerner. Överlägset störst bland vårdföretagen är producentkooperativet Praktikertjänst med 34 vårdcentraler. I Praktikertjänst är personal med verksamhetsansvar delägare i företaget.  Stockholm är det landsting där flest större vårdföretag etablerat sig. Men även där drivs nästan hälften, 20 av 42, av de privatiserade vårdcentralerna av mindre företag.  Ett flertal rapporter från landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting beskriver en målkonflikt i privatiseringen. Många handläggare slits, enligt rapporterna, mellan det politiska målet om mångfald med flera olika vårdgivare och kraven i lagen om offentlig upphandling, LOU, om objektivitet och affärsmässighet och att alla ska kunna lägga anbud. Vid avknoppning får personalen ta över och ingen annan får lägga anbud.  Lars Brune, vd för Svensk Hälsovård, anser att politikerna ger de mindre företagen fördelar.  - Vi är stora i de delar av Stockholm där man är angelägen om att följa LOU, i andra delar tummar man på lagen och där har vi svårare att komma in, säger Lars Brune.  Småföretag i Skåne och Halland  Region Skåne är det enda landsting där de mindre företagen helt dominerar den privatiserade primärvården. I ett flertal upphandlingar som Region Skåne gjort på senare tid, har inga större företag brytt sig om att lägga några anbud.  - Vi har bearbetat den skånska marknaden, men läkarna har velat gå sin egen väg, säger Gösta Jedberger, vd för Praktikertjänst.  Bengt Johansson, läkare på privata Läkargruppen Roslunda i Ängelholm, har en mer bister förklaring.  - Villkoren är så dåliga, säger Bengt Johansson.  I Landstinget Västmanland och Landstinget Halland är Praktikertjänst den enda större privata aktören som driver vårdcentraler. Svensk Hälsovård har försökt etablera sig i bland annat Falkenberg, men inte lyckats.  - Små anbudsgivare har stora möjligheter att lägga konkurrenskraftiga bud. De har lokalkännedom och vet hur rekryteringssituationen ser ut, säger Lars Brune.

Dan Håfström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev