Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personal insjuknade – av skadligt golv

Publicerad: 21 september 2018, 05:59

Foto: Jesper Cederberg

Personal på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg blev sjuka av skadliga ångor från golvet i en ny byggnad. Nu tvingas byggföretaget Peab ersätta Västra Götalandsregionen med 55 miljoner kronor, skriver Göteborgs-Posten.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Redan 2009, då byggnaden ”Bruna stråket 5” öppnades, klagade personal på astmabesvär, rinnande ögon, näsblod, huvudvärk och onormal trötthet.

2014 kom en undersökning fram till att besvären orsakats av skadliga gaser från lim och spackel, i kombination med fuktskador, som kom från byggnadens plastgolv.

I januari 2017 stämde Västra Götalandsregionen Peab på 85,5 miljoner kronor. I juli drog de dock tillbaka stämningsansökan, och nu har en förlikning slutits, enligt vilken Peab ska betala 55 miljoner.

–  Det känns bra att vi kommit överens om detta. Det har varit en lång process och vi är nöjda, säger Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter som drivit processen, till GP.

”Bruna stråket 5” kostade 500 miljoner kronor att bygga och inrymmer bland annat neurologi-, transplantations- och cancerverksamhet.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev