Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personal ska inte få göra klipp vid avknoppning

Publicerad: 17 oktober 2007, 08:45

De anställda i Stockholms läns lands­ting som hoppats göra ett klipp när de tar över sin arbetsplats kan nog glömma det. Politikerna planerar speciella avgifter för dem som säljer vidare med stor vinst.


– Jag vill inte utesluta att vi inför ett sådant system. Men vi är inte klara med frågan ännu, säger lands­tings­rådet Birgitta Rydberg (fp).

Vid så kallad avknoppning tar personalen över verksamhet som tidigare drivits av landstinget. Personalen betalar då endast för inventarierna – inte för exempelvis varumärket, så kallad goodwill. Detta har lett till farhågor om att personal skulle kunna köpa till ett förmånligt pris och där­efter snabbt sälja vidare med god vinst.

– Om en verksamhet säljs vidare efter en ganska kort tid så är det inte rimligt att vårdpersonal ska göra stor vinst på något som byggts upp av landstinget, säger Birgitta Rydberg.

Regeringen tillsatte i förra veckan en utredning som ska se över bland annat prissättningen vid avknoppning. Socialminister Göran Hägglund (kd) anser att det är rimligt att landstingen prissätter varumärket vid avknoppning.

– Det är fullt möjligt att prissätta varumärket redan. Det behöver landstingen inte vänta på utredningen för, säger han.

Birgitta Rydberg kan inte säga exakt hur övervinster ska förhindras, men en modell som kan bli aktuell är att en personalgrupp som säljer med stor vinst inom några år efter över­tagandet får betala en del av vinsten till landstinget. Birgitta Rydberg anser att varje enskild avknoppning måste bedömas för sig men hon tror att sanno­lik­heten för att personalen kan få bra betalt för sin verksamhet vid en vidareförsäljning är störst inom Folktandvården och mindre inom de fem områden där det råder fri etablering: husläkarverksamhet, mödravård, barnhälsovård, medicinsk fotvård och logopedi i öppenvård.

Håkan Wittgren, chef för affärs­område hälso- och sjukvård på Praktikertjänst, anser däremot att risken för övervinster även inom primär­vården är påtaglig. Detta då de som knoppar av får driva sin verksamhet vidare utan tidsbegränsning så länge de uppfyller landstingens krav. Denna säkerhet innebär i sig ett värde. Därför stödjer han den modell som politikerna i Stockholms läns landsting skissar på, alltså att den som säljer sin vårdcentral med stor vinst ska betala en del av vinsten till landstinget.

– Om man dag ett endast betalar för inventarier och dag två säljer till ett helt annat pris, det skulle skapa en svår men berättigad diskussion. Då måste man se över reglerna för att slippa diskussionen om övervinster, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev