Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personal skäms för landstingsledningen

Publicerad: 17 mars 2014, 13:33

Landstingsdirektör Anders Sylvan kritiseras i ett öppet brev för sin reaktion mot läkaren som försökte stoppa Jimmie Åkessons (SD) besök på Norrlands universitetssjukhus.


Det var när Jimmie Åkesson i onsdag i förra veckan skulle besöka en avdelning på geriatriskt centrum på sjukhuset i Umeå, som han möttes av demonstranter utanför sjukhuset och en läkare försökte stoppa honom att komma in på avdelningen, vilket Dagens Medicin tidigare skrivit om. Läkaren ska senare ha fått en tillrättavisning av sina chefer.

I ett öppet brev, publicerat i Folkbladet fredag 14 mars, till landstingsdirektören och övriga i ledningen för Västerbottens läns landsting, ifrågasätter läkare, psykologer och sjuksköterskor hur beslutet om Jimmie Åkessons besök togs. De vill bland annat ha svar på hur geriatriskt centrum valdes ut och om fackliga representanter på arbetsplatsen informerats.

Först samma morgon som Åkessons besök fick personalen på sjukhuset informationen. Anställda, studenter och andra personer demonstrerade utanför sjukhuset mot besöket. En del av dem som skrivit brevet ska ha deltagit och på grund av det ha blivit hotade att bli av med jobbet.  På grund av vår protest mot SD blev några av oss hotade med uppsägning av Säpo och av landstingets säkerhetsansvariga , skriver de i brevet.

Anders Sylvan känner inte igen den beskrivningen, uppger Folkbladet.

Läkaren förklarade i en intervju att han stoppat Jimmie Åkesson för att besöket gjorde personalen orolig och att detta påverkade patienterna.

Anders Sylvan har uttryckt att han anser att läkaren, genom att stoppa Åkesson, gjorde sin arbetsplats till en politisk arena. I det öppna brevet, vänder sjukvårdspersonalen på saken och ifrågasätter vem det egentligen var som gjorde geriatriskt centrum till en politisk arena.

Vi skäms över att höra landstingsdirektörens uttalande , avslutar de undertecknade brevet, och skriver att de hoppas att Anders Sylvan fortsättningsvis tar avstånd från åsikter som Åkesson representerar.

Relaterat material

Läkaren får kritik av sina chefer

Jimmie Åkesson stoppades vid sjukhusbesök

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News