Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personal slutade städa – opererade fler

Publicerad: 18 februari 2013, 09:38

Personal på Skånes universitetssjukhus i Malmö slutade städa och började operera fler bröstkirurgipatienter i stället.


Antalet operationer skulle öka från tre till fyra – men hur? Den frågan satte sig personalen på operationssal 8 på operationsservice rekonstruktiv kirurgi, ORK, vid Skånes universitetssjukhus i Malmö ned för att fundera över. Efter tre heldagsmöten hade arbetsgruppen, som bestod av representanter från alla personalkategorier, kommit fram till en plan.

– Vi skrev upp vad alla i personalen gör under en hel arbetsdag. Vilka är flaskhalsarna? Var finns dubbelarbetet? På sista mötet gjorde vi en to do-lista och skrev upp vem som ska åtgärda varje punkt, säger Karin Hansson Holmkvist, anestesisjuksköterska och bemanningskoordinator på avdelningen.

Nästan alla saker på listan kunde fixas genom att göra de dagliga rutinerna effektivare, som exempelvis smidigare slussa in patienter till operationssalen. Men för att befria personalen från att städa själv mellan operationerna fick man lägga pengar på två lokalvårdare.

– Det betydde mycket, men städningen var ändå bara är en punkt av många som vi ville förbättra. Alla delar var lika viktiga, säger Karin Hansson Holmkvist.

De fyra första veckorna efter att arbetsplanen sjösattes fanns en fellogg där personalen rapporterade saker som fortfarande inte fungerade. Men efter en tid var alla röda markeringar gröna.

– Nu funkar allt jättebra. Och vi behöver inte operera bröstkirurgipatienter alls på fredagar längre. Då kan vi i stället ta in andra patienter, säger Karin Hansson Holmkvist.

Eftersom projektet blev så lyckat har en ny grupp börjat se över de dagliga rutinerna på hela avdelningen.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News