Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personal tycker kunskapen brister

Publicerad: 23 december 2013, 10:43

Mer än hälften av apotekspersonalen som hanterar läkemedel mot kund anser sig inte ha tillräckligt med kunskap för att göra det på ett säkert sätt.


Det visar Farmaciförbundets årliga undersökning av personalens kompetensutveckling. Över tusen personer har besvarat enkäten.

– Vi ser fortgående stora brister i möjligheterna att hålla sig à jour för en säker läkemedelsrådgivning.  Den negativa trenden bryts inte, säger Carina Jansson, förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Farmaciförbundet organiserar flera olika yrkesgrupper i apoteksbranschen.

Det är inte bara den personal som ger råd om receptbelagda och receptfria läkemedel som upplever problem, enligt undersökningen. Av samtliga anställda anser sig bara en av fem få tillräcklig kompetensutveckling för att hålla sig uppdaterad och utvecklas i arbetet.

– Problemet har förvärrats sedan omregleringen, eftersom det inte längre finns något sammanhållet system för kompetensutvecklingen för alla inom apotekssektorn, säger Carina Jansson.

Farmaciförbundet har som mål att höja bemanningen på apoteken för att alla anställda ska kunna få 2,5 timmes schemalagd kompetensutveckling i veckan. I ett första steg vill förbundet öka tiden till 1,5 att jämföra med dagens 30 minuter.

Förbundet kräver att Läkemedelsverkets inspektioner inte bara ska handla om den läkemedelsansvariges utbildning. Verket bör granska all personal som hanterar recept och receptfria läkemedel och deras farmakologiska utbildning, anser förbundet.

Relaterat material

Svårare att få tid för kompetensutveckling

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev