Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personal utomlands kan bli lösning i norr

Publicerad: 8 mars 2019, 13:45

Region Västerbotten undersöker möjligheterna att starta en virtuell verksamhet i ett annat EU-land med Spanien som pilotland. Från vänster: Nils Sandberg, FoU-staben, de båda läkarna Manuel Gonzalez Garcia och Virginia Zazo samt Thomas Molén, enheten för e-hälsa.

Foto: Jan Alfredsson

Rekryteringsproblem får Väster­botten att snegla mot utlandet. I framtiden kan läkare och sjuksköterskor arbeta på distans från ett annat EU-land – med Region Västerbotten som arbetsgivare.


Ämnen i artikeln:

Region Västerbotten

Region Västerbotten har dragit igång ett projekt för att kartlägga möjligheterna att ha personal anställd i ett annat land.

– Just nu gör vi en förstudie över vilka förutsättningar som finns för en ”filial” till Västerbotten i ett annat EU-land, säger hudläkaren Virginia Zazo på telefon från Australien där hon sedan två år själv arbetar på distans åt Region Väster­botten.

Hon är en av initiativtagarna till förstudien som ska vara klar i september. Tanken är att undersöka dels om befintliga medarbetare i Sverige är intresserade av flytta utom­lands, dels om utländska läkare och sjuksköterskor vill arbeta på hemmaplan åt Region Väster­botten. Diverse legala aspekter ska också kartläggas.

Som exempelland används Spanien i studien, ett land som Virginia Zazo själv rekryterades ifrån till Sverige för 19 år sedan. Hon berättar att familjen trivs bra i Västerbotten och kommer att återvända dit från Australien i augusti.

Syftet med en ’filial’ är att försöka bli en attraktivare arbetsgivare och erbjuda bättre arbetsmiljö och därmed bättre vård till våra patienter i Väster­botten. – Virginia Zazo, överläkare och verksamhetschef

– Men vi vet att det är svårt för andra att flytta familjen och bo i ett annat land. Nu när tekniken finns kanske vi ändå kan använda deras kompetens på något sätt? Syftet med en ”filial” är att försöka bli en attraktivare arbetsgivare och erbjuda bättre arbetsmiljö och därmed bättre vård till våra patienter i Väster­botten, säger Virginia Zazo.

Med upplägget skulle alla ha samma arbetsgivare, nämligen Region Västerbotten. Det blir alltså inte som exempelvis 1177 Vårdguiden där ett privat bolag bemannar med svenska sjuksköterskor som sitter i Thailand.

– Det fina med vårt projekt är att det skulle vara offentlig sjukvård, säger Virginia Zazo.

Enligt henne kan många av vårdens arbetsuppgifter skötas på distans. Själv arbetar hon alltså som hudläkare från andra sidan jordklotet och bedömer bilder och har kontakt med distriktsläkare i Väster­botten.

– Uppföljningar, provsvar, första linjens vårdadministration... Man kan göra mycket på distans. Man kan också göra mycket som har med bilddiagnostik att göra; röntgen, patologen… alla som använder bild. Sjuksköterskor som ger telefon­rådgivning och sekreterarna kan också arbeta på distans, säger Virginia Zazo.

Projektet är ännu i sin linda. Hur pass pigga folk är på att jobba på distans och om det framöver blir en filial utomlands återstår att se.

– Vi har fått medel och gått ut med information. Utifrån det har vi fått positiv respons, många har hört av sig både från Västerbotten, andra regioner och andra länder och är intresserade, säger Virginia Zazo.

Vilka utmaningar har du själv haft, både med att flytta till Sverige och med att arbeta på distans från Australien?

– Att komma från ett annat land. Det jag upplevde som jobbigast yrkes­­mässigt första tiden i Sverige var att hela tiden behöva visa vad man kan när man inte är utbildad här. Nackdelen med att jobba på distans är att man kan bli isolerad. Man är inte med i fikarummet så det gäller att försöka hålla kontakt på olika sätt, säger hon.

Relaterat material

Hon leder kliniken via surfplatta på hjul från Australien

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Västerbotten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev