Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personal vill bli av med kritiserad barnläkare

Publicerad: 10 oktober 2007, 08:33

Den burduse barnonkologen i Lund hade terapisamtal med sin egen doktorand – som var samme psykolog som pratade med familjerna om deras problem med barnonkologen. Nu kräver även personalen att överläkaren inte ska tillåtas arbeta med patienter igen.
Obs, detta är en längre version av den artikel som publiceras i dagens tryckta tidning.


Kritiken mot den burduse barnonkologen och mot sjukhuschefen Bent Christensen i Lund tilltar.
Ett antal föräldrar till cancersjuka barn som vårdats på den barnonkologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Lund har krävt att den aktuella överläkaren får sparken.

Enligt föräldrarna har överläkaren gjort sig skyldig till spydigheter, svordomar, ironiska kommentarer och plumpa skämt rörande deras cancersjuka barn.

Nu ifrågasätter även den egna personalen och tre tidigare ordföranden i Barncancerföreningen sjukhuschefen Bent Christensens beslut att låta läkaren arbeta kvar.

I ett brev som nyligen skickades till sjukhusledningen är de tre tidigare ordförandena starkt kritiska mot bland annat sjukhuschefen Bent Christensens beslut att låta överläkaren genomgå ”terapisamtal” för att komma tillrätta med sina problem.

Detta eftersom överläkaren genomgått liknande terapier två gånger tidigare utan resultat. Den senaste gången träffade överläkaren dessutom den psykolog som han själv var handledare åt under dennes doktorandstudier. Till råga på allt skickades även barnen och deras föräldrar till samme psykolog.

Överläkaren hade alltså terapisamtal med sin egen doktorand – som var samme psykolog som pratade med familjerna om deras problem med överläkaren. Allt med sjukhusets goda minne.

Dessutom har sjukhuset inte journalfört ett enda klagomål mot den aktuella överläkaren. Detta trots att kritiken funnits i flera år.

– Bent Christensen berättade för mig att det inte finns något i överläkarens personakt. Den är helt tom, säger Ingrid Törnquist, tidigare ordförande i Barncancerföreningen Södra.

Enligt de tre tidigare ordförandena kan detta bara bero på två saker. Antingen har någon tömt akten genom att plocka bort alla uppgifter om överläkaren, vilket är ett lagbrott, eller så har det aldrig skrivits in något. Trots de möten som Barncancerföreningen tidigare haft med sjukhusledningen om den aktuelle barnonkologen.

Oavsett, skriver de, tyder det på uppenbara problem för sjukhusets ledning att ta till sig Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet.

I ett annat brev berättar Ingrid Berglund, som mellan åren 1974 och 1998 arbetade som kurator på Barn- och ungdomssjukhuset i Lund, om en utredning som ett psykologkonsultföretag gjorde på sjukhusets initiativ för cirka tio år sedan.

Målet var att kartlägga arbetsklimatet på den barnonkologiska kliniken i Lund. Resultatet blev en mycket tung kritik mot den aktuella överläkaren. Bland annat ifrågasattes lämpligheten att han hade fortsatt patientkontakt.

Men sjukhuset tog ingen notis om konsultföretagets slutsatser. I stället fick överläkaren en chefsposition. Detta trots ett löfte från sjukhusledningen till Barncancerföreningen Södra att så aldrig skulle ske.

Medförfattare till Ingrid Berglunds skrivelse är även personer som fortfarande arbetar på Barn- och ungdomssjukhuset i Lund.

– Det är ett tiotal personer från alla personalkategorier som är rädda och vill vara anonyma. En anledning att vi skriver detta brev är sjukhuschefens liknelse mellan föräldrarnas kritik med en folktribunal mot den ”försvarslöse” överläkaren. De mest försvarslösa är naturligtvis barnen och deras föräldrar, säger Ingrid Berglund.

Dagens Medicin har upprepade gånger förgäves sökt Bent Christensen och barnonkologen för en kommentar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev