Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personal vill veta identiteten för att hindra klamydiasmitta

Publicerad: 25 april 2012, 11:15

Smittskyddspersonal vill få klamydia­smittades fulla identitet, för att kunna spåra personer som har smittats flera gånger. Nu efterlyser de en lagändring.


– Det finns en epidemi i Sverige i dag: klamydia, säger Johan Hedlund, ordförande i Smittskyddssjuksköterskornas förening.

Då klamydia inte anmäls med en persons fulla identitet, har han och hans kollegor svårt att förhindra att smittan sprids, tycker han.

Den som får en klamydia­diagnos  måste uppge namn och person­nummer för behandlande läkare. Men smittskyddsläkaren får bara ta del av personens rikskod, det vill säga födelseår och de fyra sista siffrorna i personnumret. Då ett 50-tal personer kan ha samma rikskod, går den smittade inte att identifiera.

I en skrivelse till socialministern efterlyser smittskyddsläkarnas och smittskyddssjuksköterskornas föreningar nu en lagändring som ger dem rätt att se den klamydia­smittades hela identitet.

– Om samma person smittats fler­a gånger och besökt olika vård­cent­raler, kan vi i dag inte se det. Någon som gång på gång smittas kanske har ett destruktivt sexuellt beteende. Då skulle vi kunna kontakta behandlande klinik för att guida till rätt hjälpinstans, säger Johan Hedlund.

Är det inte utpekande och integritetskränkande för en smittad som vill vara så anonym som möjligt?

– Klamydia i dag betraktas inte som skamfyllt utan mer som en vene­risk snuva. Det är nästan kons­t­igare att inte ha haft det.

Att kontakta någon som flera  gånger smittats av klamydia borde vara lika normalt som att spåra den som är ursprung till salmonella, tycker Johan Hedlund. Att smittskyddsläkaren redan nu kan få identiteten på en smittad som bryter mot smittskyddslagen räcker inte.

Enligt Åke Örtqvist, ordförande i Smittskyddsläkarnas förening, finns fler skäl att identifiera den smittade. Förra året fick smittskyddsläkarna in runt 900 fler anmälda klamydiafall från laboratoriet än från behandlande läkare.

– Utan att kunna identifiera patient­erna ser vi inte skälet till varför siffrorna inte stämmer överens, säger Åke Örtqvist.

Enligt Johan Hedlund öppnar frågan på sikt för att även hiv ska kunna anmälas med en persons hela identitet.

Men rikskod infördes just för att skydda de smittades integritet?

– Vi ser annorlunda på sexuellt överförbara sjukdomar i dag, de är inte lika tabubelagda. Vi vill inte peka ut någon utan tvärtom ta bort tabustämpeln på dessa smittor, och se dem som vilka sjukdomar som helst.

EBBA BLUME

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev