Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Personalbrist inget stort problem tycker cheferna

Publicerad: 18 Juni 2008, 12:03

Chefer inom sjukvården anser inte att de personella resurserna har så stor betydelse för patientsäkerheten. I stället betonas de anställdas kompetens.


Läkarförbundet har i en enkät låtit sina medlemmar ranka vilka faktorer som är viktiga i patientsäkerhetsarbetet. Drygt hälften av de 1 050 personer som svarade tycker att tid och tillräckligt med personal är de absolut viktigaste förutsättningarna.

Men en sammanställning av svaren från Läkarförbundets chefsförenings medlemmar visar att runt 60 procent av cheferna anser att kompetensen är viktigast.

Skillnaden i synsätt mellan samtliga svarande och chefs­föreningen är markant. Bara runt 20 procent av cheferna nämnde att personella resurser var viktigt för patientsäkerheten.

Chefsföreningens vice ordförande Ann-Marie Pernulf säger att föreningens styrelse ännu inte hunnit analysera enkät­resultaten.

– Men patientsäkerheten är en oerhört viktig fråga för oss. Vi kommer att titta närmare på detta efter sommaren. Men svaren visar kanske att var och en är präglad av sin roll, säger hon.

Svårt att dra slutsatser

Läkarförbundet centralt, som gjort sammanställningen åt chefsföreningen, har heller inte gjort någon analys av resultatet.

– Eftersom antalet svarande från chefsföreningen är ganska lågt, 67 personer, så är urvalet för litet för att man ska kunna dra några långtgående slutsatser. Vi har tagit ut chefsföreningens resultat separat för att man ska kunna föra resonemang om dem, säger Fredrik Eklöf, handläggare på Läkarförbundet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev