lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personalchef: ”Det är inte acceptabelt”

Publicerad: 23 oktober 2012, 14:51

Lokala medier i Västerbotten har rapporterat om att landstingsanställd personal inte vågar tala med media. Nu sätter landstingets personalchef ner foten.


– Meddelarfriheten är en grundlagsskyddad rättighet för alla medarbetare. Det är inte acceptabelt att på något vis efterfråga en källa eller att det får något som helst efterspel. Finns det exempel på detta så agerar vi, säger Västerbottens läns landstings personalchef, Christina Elmros, i en text som lagts ut på landstingets webbsida.

Till Dagens Medicin säger Christina Elmros att utspelet beror på medierapporteringen.

– Det var ju nån artikel i lokalpressen om att vårdanställda får skrapor om de pratar med pressen och jag kände inte alls igen mig. Det är på plats att vi på arbetsgivaresidan beskriver hur vi ser på det här, säger hon.

Sedan i början av oktober har landstingsanställda som Sveriges Radio Västerbotten pratat med uppgett att de utsatts för repressalier.

– En gång när en av mina kollegor pratat med en journalist om vår arbetssituation sa en av mina chefer till hela gruppen att det skulle ge negativa konsekvenser för oss anställda. Det kändes som ett hot och var fruktansvärt obehagligt, säger en landstingsanställd som kallas ”Lisa” till Nyheterna i Sveriges Radio Västerbotten.

Även Vårdförbundets lokala representant Charlotta Hellström har fått höra liknande berättelser från sina medlemmar.

– Ja, allt från att bli enskilt inkallad till chefen, till att få små pikar eller att i grupp bli utskällda för att man varit med i media. Vi har medlemmar som har berättat hur det finns på vissa ställen har man försökt att efterforska källor. En del upplever att det har varit hotfullt och det är inte acceptabelt tycker jag, säger hon till radion.

Men Christina Elmros känner alltså inte igen bilden som målats upp.

– Jag hoppas att den inte stämmer. De som uttalat sig har säkert någon fakta bakom det, men jag har inte de uppgifterna. Jag har aldrig under min tid som personalchef fått några signaler om att någon blivit motarbetad eller sämre behandlad.

Enligt tryckfrihetslagen är det inte tillåtet för någon på en arbetsplats att efterforska vem eller vilka som möjligen kan ha lämnat uppgifter om verksamheten, till media eller till allmänheten. Tror du att anställda i Västerbottens läns landsting inte känner till hur tryckfrihetslagen fungerar?

– Jag tror att de känner till den.

Men varför kommer då de här historierna upp?

– Jag har inget svar på det.

Enligt Christina Elmros har landstinget under några år diskuterat vad som behövs göras för att få en bättre dialog mellan de anställda.

– Vi är nästan framme med ett avtal med alla fackliga organisationer i landstinget. Där har det framkommit att de arbetsplatsträffar som vi haft inte alltid varit det forum de skulle behöva vara för att det ska bli bra. Därefter ska vi ta fram en handlingsplan om hur vi ser på träffarna. Och det känns som att vi har samma bild av vad som behöver göras.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev