torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personalen byggde ”musvagga”

Publicerad: 9 oktober 2012, 14:08

Foto: Henrik Ahlén

Personalen väntade i mer än ett år på att få hjälp med datorerna som hela tiden loggade ut. När inget hände lade de musen i en blodvagga.


– Det första jag fick se när jag kom in i väntrummet var den jättekonstiga vaggan med en mus i som for runt. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv, säger Henrik Ahlén, digital utvecklare som spridit historien på nätet.

Han var på reumatologmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna för att studera hur ett it-system som ska spara tid vid läkarbesök användes.  Systemet innebär att patienterna inför varje läkarbesök svarar på frågor om hur de mår på en dator i väntrummet. Problemet är bara att när datorn inte använts på mer än fem minuter loggas användaren ut. För att nästa patient ska kunna använda datorn måste någon i personalen gå ut i väntrummet och logga in på nytt.

Efter att ha väntat på support i mer än ett år utan resultat tog personalen saken i egna händer och lade musen på en vagga som i vanliga fall är till för att till exempel blodprover inte ska koagulera. Då hålls musen hela tiden i rörelse och patienterna kan använda datorn utan problem.

– Det är en väldigt kreativ lösning. Nu när jag undersökt problemet vidare har jag insett att det är ett globalt problem. Man kan till exempel köpa USB minnen som stimulerar att musen rör på sig. Det är hi-tech-varianten av deras musvagga kan man säga, säger Henrik Ahlén.

Enligt reumatologmottagningens chefssjuksköterska Kristina Blomkvist har datorerna i början av oktober till slut blivit utbytta.

För att se en film och fler bilder som Henrik Ahlén tagit av musvaggan, klicka här

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev