Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personalen protesterar när hyllat akutprojekt läggs ned

Publicerad: 8 maj 2009, 12:52

Universitetssjukhuset i Lund lägger ned en hyllad satsning på att ge äldre patienter snabbare hjälp på akuten. Personalen är starkt kritisk.


Syftet med Albinprojektet har varit att korta tiden som äldre skröpliga patienter behöver vänta på akuten. Ansvariga sjuksköterskor har tagit reda på relevant bakgrundsinformation om patienterna redan innan de kommit till sjukhuset. Vid ankomsten har sjuksköterskorna mött upp och hjälpt dem till rätt person.

Satsningen beskrevs som en succé redan när Dagens Medicin berättade om den hösten 2007. Enligt personal på Universitetssjukhuset i Lund har det bidragit till att korta den genomsnittliga väntetiden från fyra till tre timmar.

Trots det väljer sjukhuset att lägga ned projektet.

– Vi blev smått chockade när vi fick beskedet. Det blev ramaskri här på akuten. Protestlistor går runt. Alla tycker att det är att spara på fel saker – det här kommer att öka väntetiderna på akuten, säger sjuksköterskan Roger Fjäll till Sydsvenskan.

Mona Svensson, vårdenhetschef för närsjukvården på sjukhuset, uppger att nedläggningsbeslutet har fattats av ekonomiska skäl.

– Sjukhuset måste spara efter direktiv från ledningen. Med nedläggningen minskar vi vår lönekostnad med 600 000 kronor, säger hon till Sydsvenskan.

Relaterat material

Albinsjuksköterskan ger äldre patienter gräddfil på akuten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev