Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Personalen sågar flytt av traumaenhet från Uddevalla

Publicerad: 29 april 2010, 13:44

Nu flyttas NU-sjukvårdens traumaenhet från Uddevalla till Trollhättan. Både läkare och sjuksköterskor är starkt kritiska.


Traumaenheten tar hand om patienter som har drabbats av allvarliga skador vid våldsdåd eller olyckshändelser. Den här veckan överförs verksamheten från Uddevalla sjukhus till Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl, i Trollhättan.

Flytten har lett till våldsamma protester från personalhåll. Bland dem som är mest kritiska finns läkarna på ortopedkliniken, som har en tidigare konflikt om extraknäck med ledningen för NU-sjukvården.

– Man gör flytten kort före semestrarna, när befolkningen längs kusten i princip fördubblas. Samtidigt är det mycket vikarier inne i verksamheten. Vi är oroade över hur det ska gå, säger ortopeden Magnus Gottlander till lokaltidningen TTELA.

Sjuksköterskan Randi Sandved Gustafsson på Näl har skrivit ett kritiskt brev till ledningen för NU-sjukvården och Socialstyrelsen. Hon anser att hon har fått otillräcklig utbildning och ”… knappt vet vad en traumapatient är”.

– Jag är rädd för att jag eller någon annan ska göra misstag på grund av den stora arbetsbördan. Att det ska vara farligt att vara patient här. Att vi riskerar en personalflykt. Att vi som älskar vårt jobb inte ska orka arbeta längre, säger hon till TTELA.

Peter Spjuth (v), vice ordförande i NU-styrelsen, delar inte de anställdas oro för att flytten ska orsaka problem.

– Det här grundar sig på utredningar av medicinsk expertis och sakkunskap och är planerat sedan länge, säger han till tidningen.

Relaterat material

Kritiserade ortopeder erbjuds extraknäck av NU-sjukvården

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev