Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personalen testas vid Gällivare sjukhus

Publicerad: 26 juni 2020, 13:46

Anders Nystedt.

Foto: Anders Alm, Getty Images (montage)

Smittspridningen har börjat stabiliseras i Gällivare, enligt Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt. Under torsdagen och fredagen testades ett hundratal ur personalgruppen vid Gällivare sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenCoronakrisenGällivare sjukhus

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– I torsdags hade vi testat 50 personer, och i bara ett fall påvisades smitta. Det är positivt, att få in smitta bland personalen på ett sjukhus är aldrig bra, säger Anders Nystedt.

Efter uppgången i antal covidsjuka som behövt intensiv- och sjukhusvård i Gällivare sedan början på juni ser smittspridningen nu ut att ha stabiliserats.

– Som högst har vi haft tio som intensivvårdats samtidigt, och just nu har vi väl åtta. Och 14-15 covidsjuka som vårdas på vanliga avdelningar, säger Anders Nystedt.

Efter att flera i personalen vid Gällivare sjukhus insjuknat påbörjades under torsdagen en omfattande provtagning av de som arbetat på avdelningar där smitta förekommit.

Under fredagen har ytterligare 50 tester analyserats vid labben på Sunderby och Gällivare sjukhus. Svaren kommer under fredag eftermiddag.

– Då vet vi ytterligare lite mer, säger han.

Enligt Anders Nystedt är det oklart om de som smittats i personalen har gjort det i sitt arbete eller någon annanstans.

– Men att det är i Gällivare kan vi ju tro, eftersom det är här vi har haft en utbredd smittspridning, säger han.

Övriga delar av Region Norrbotten har inte haft någon liknande smittspridning. Och Anders Nystedt tror att de åtgärder Gällivare kommun vidtog i form av att delvis stänga ner delar av den offentliga verksamheten fick snabb effekt.

– Jag förväntar mig att smittspridningen kommer att minska ganska kraftigt. Även om det inte har börjat gå ner ännu ser vi att det inte blir värre och värre. Och kan vi se någon trend så är det en svagt nedåtgående, säger han.

Enligt Anders Nystedt har trycket på både sjukhus- och primärvård varit stort i juni, och han hoppas att läget stabiliseras ytterligare fram till juli då många går på semester.

– Vårdcentralerna har varit rätt hårt belastade med ökad provtagning och smittspårning. Det tas ju otroligt mycket prov, det känns ju som att snart måste hela Gällivare ha testats, säger han.

En serologisk studie som tidigare i juni genomfördes på 500 slumpmässigt utvalda norrbottningar visade att endast 1, 9 procent av regionens befolkning hade antikroppar mot covid-19. Något som förvånade Anders Nystedt.

– Det visar ju att vi kommer att få leva med det här viruset lång tid framöver, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev