Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personalens skänkta luncher ska beskattas

Publicerad: 5 maj 2020, 14:53

Foto: Michel Engman

De gratisluncher som skänks till vårdpersonal runtom i landet kan bli en skattechock nästa år. Måltiderna ska förmånsbeskattas, skriver Göteborgs-Posten.


Runt om i Sverige levererar restauranger mat till vårdpersonal. Ibland betald av andra via insamlingar, ibland på restaurangens eget initiativ.

Men om mottagaren får lunchen på grund av sitt yrke och inte som en gåva till en enskild person ses den som en förmån och ska tas upp i deklarationen.

– Man har ett eget ansvar att redovisa förmåner i arbetet. Men som alltid gäller även här att om man inte vill betala skatt för en gratismåltid så bekostar man sin egen lunch, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket till GP.

Fikabröd, godis, frukt eller smörgåsar är däremot skattefria.

Om arbetsgivaren fördelar maten ska i det här fallet Västra Götalandsregionen också rapportera in förmånen till Skatteverket.

”Om det är att betrakta som en beskattningsbar förmån enligt gällande regelverk och hur det eventuellt ska hanteras är något som vi kommer att följa” skriver regionens koncernstab för HR till GP.

Lämnas maten direkt till personalen, utan omvägen via arbetsgivaren, så är det restaurangen som ska redovisa.

Under tisdagen meddelade regeringen och samarbetspartierna att de vill införa ett temporärt undantag för beskattning av fri parkering vid arbetsplatsen. Dessutom föreslås ett undantag för gåvor värda upp till 1000 kronor från arbetsgivaren. Det kan till exempel handla om presentkort hos butiker eller restauranger för att stödja det lokala näringslivet.

Undantagen gäller dock inte måltider som levereras till sjukhusen.

– Förslaget täcker dock inte andra förmåner. När det gäller måltider som restauranger ger direkt till vårdpersonal är det upp till Skatteverket att bedöma om det är något som kommer av anställning eller om det är en direkt gåva från en restaurang till en enskild person, skriver finansminister Magdalena Andersson pressekreterare Johan Ekström i ett sms till Dagens Medicin.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev