söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personlig receptkod snart ett måste för läkare i Stockholm

Publicerad: 26 september 2006, 09:44

Den 4 oktober slutar den gemensamma arbetsplatskoden för läkare i Stockholm att gälla. Läkaren måste då ange sin personliga kod på receptet för att patienten ska få del i förmånssystemet.


På våren 2004 beslutade Stockholms läns landsting att varje läkare i Stockholm ska ha en individuell arbetsplatskod. Syftet är att landstinget ska få bättre kontroll över förskrivningen och att det ska bli lättare för apoteken att återrapportera till den enskilde läkaren om vilka mediciner som har bytts ut.

Fram till nu har den generella samlingskoden för arbetsplatser varit giltig. Från den 4 oktober slutar den dock att gälla. Det innebär att varje förskrivande läkare i Stockholm måste börja använda sin egen individuella kod.

Enligt Åsa Löfström, som handlägger arbetsplatskoder på Stockholms läns landsting, finns det ett 500-tal läkare i Stockholm som har fått en ny individuell kod men fortfarande använder den gamla. Dessutom hittade hon vid den senaste kontrollen av apotekens listor ett 80-tal läkare som fortfarande inte har någon individuell kod.

- Efter den 4 oktober blir det problem för de läkarna och för deras patienter när de kommer till apoteken för att hämta ut sin medicin, säger Åsa Löfström.

Framför allt är det äldre läkare som inte har någon egentlig verksamhet som berörs av de nya reglerna. Yrkesverksamma läkare fortsätter att använda sin individuella arbetsplatskod precis som tidigare.

Gertrud Svensén

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev