Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Personspecifika stamceller var lika stabila oavsett ursprung

Publicerad: 11 november 2014, 10:50

En ny studie ger nytt bränsle till en debatt om huruvida cellkärntransfer eller den Nobelprisbelönade IPS-tekniken är det säkraste sättet att ta fram personspecifika stamceller. Enligt de nya resultaten är båda metoderna lika bra.


Fynden är därmed motstridiga med tidigare forskning som pekat på att kärntransfer ger mindre risk för mutationer.

Forskarna, däribland den amerikanske kloningpionjären Shoukhrat Mitalipov, tog fram stamcellerna antingen genom att föra över cellkärnor från mänskliga hudceller till obefruktade äggceller eller genom att genetisk modifiera hudceller så att de utvecklades bakåt till stamceller, så kallade IPS-celler.

Den senare tekniken är den som används mest i forskningen i dag och renderade år 2012 Nobelpriset till japanen Shinya Yamanaka. Den förra tekniken är betydligt krångligare och har inte kunnat användas för att göra mänskliga embryonala stamceller förrän år 2013.

När forskarna nu jämförde de två typerna av stamceller såg de att antalet mutationer var lika stort. Det fanns heller ingen skillnader i genuttryck mellan de två typerna av stamceller, liksom inte i så kallad metylering av DNA.

Forskarna poängterar att de två typerna av stamceller togs fram från samma individer, vilket underlättat jämförelsen mellan dem.

Läs abstract till studien:

Bjarke Johannesson, Ido Sagi och Athurva Gore med flera. Comparable Frequencies of Coding Mutations and Loss of Imprinting in Human Pluripotent Cells Derived by Nuclear Transfer and Defined Factors. Cell Stem Cell  2014; 15: 634–642. DOI: 10.1016/j.stem.2014.10.002

Relaterat material

Kärntransfer gav bäst resultat vid kloning av mänskliga celler

Kloning gav mänskliga stamceller

Kroppsceller från vuxna personer klonades

Immunförsvaret accepterade inducerade stamceller 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev