Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Peter Gøtzsche vill öppna nytt institut

Publicerad: 9 januari 2019, 14:57

Peter Gøtzsche

Foto: Kari Kohvakka

Den kände danske forskaren Peter Gøtzsche, som i september uteslöts från det internationella Cochrane-nätverket, hoppas i mars öppna ett nytt institut för fri forskning. Det rapporterar Sundhedspolitisk tidsskrift.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Planerna finns presenterade på Gøtzsches egen hemsida och på en sajt, där forskaren samlar in pengar till det nya institutet och för att täcka sina egna legala utgifter.

Peter Gøtzsche anordnar i mars ett symposium med internationella talare som ska markera öppningen av det nya institutet.

Exakt hur det nya institutet ska fungera och vad det ska syssla med är ännu inte bestämt, skriver forskaren i ett mejl till Sundhedspolitiskt tidsskrift, men det ska enligt honom finnas ett stort intresse från över 15 länder.

Målet med gräsrotsfinansieringskampanjen är att samla in 10 miljoner danska kronor. På onsdagseftermiddagen passerade siffran 92 000 kronor.

Peter Gøtzsche har gjort sig känd för sin kritik av bland annat mammografiscreening, psykiatriska läkemedel och läkemedelsindustrin.

Relaterat material

Gøtzsche slutgiltigt utesluten ur Cochrane

Cochrane-centrets kontroversielle chef porträtterad

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev