Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Petning av generaldirektör sköttes oetiskt enligt ledamot

Publicerad: 4 mars 2009, 14:27

Ett omoraliskt och helt förkastligt beteende. Så beskriver hjärtläkaren och ledamoten i TLV:s läkemedelsnämnd Rurik Löfmark regeringens hantering av Ann-Christin Tauberman i ett brev till socialminister Göran Hägglund (kd).


Det var efter att Rurik Löfmark, som ingår i nämnden för läkemedel på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, fick klart för sig att Ann-Christin Tauber­man inte fått någon förklaring till varför hon den 5 februari sparkades som generaldirektör som han blev arg.

– Det tillhör allmän moralisk hållning att man ska få veta varför man blir av med sitt arbete. Något annat är helt förkastligt. Detta är inte värdigt en socialminister som dessutom i andra sammanhang brukar hylla hög moral, säger Rurik Löfmark, nu pensionär, men tidigare verksam vid Karo­linska universitetssjukhuset.

Han framför sina synpunkter i ett kort men mycket kritiskt brev till socialminister Göran Hägglund (kd). Något svar har han ännu inte fått, men syftet med brevet är att socialministern ska informera Ann-Christin Tauberman om varför hon tvingades gå.

– Det tillhör normal artighet och moral, säger Rurik Löfmark, som även är docent i medicinsk etik.

Det har spekulerats i varför Ann-Christin Tauberman sparkades. En teori är att socialdepartementet inte var nöjt med TLV:s planer för den marginal som utgör grunden för hur apotek ska tjäna pengar när marknaden avmonopoliseras. Detta har dock tillbakavisats av bland andra Göran Hägglund.

– Men om det är något annat än det som har med marginalen att göra, borde ju många fler än Ann-Christin Tauberman avgå. Då har alla i nämnden gjort fel, säger Rurik Löfmark.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev