Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Petning av Tauberman kan hamna i KU

Publicerad: 11 februari 2009, 10:32

Socialdemokraterna överväger att KU-anmäla regeringens petning av Ann-Christin Tauberman som generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.


Det var i torsdags, den 5 februari, som regeringen beslutade att avsätta Ann-Christin Tauberman och ersätta henne med Gunilla Hulth-Backlund, som kom från posten som chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning. I ett pressmeddelande motiverade socialminister Göran Hägglund (kd) beslutet med att TLV kommer att få en delvis annan uppgift när apoteksmarknaden avregleras.

Joakim Pettersson (kd), politiskt sakkunnig hos Göran Hägglund, förtydligar:

– TLV får bland annat en helt central roll när det gäller prissättningen av läkemedel.

Varför utser ni då en person utan erfarenhet från det området?

– Det handlar inte bara om ledningen. Jag tror att myndigheten måste se över kompetensen generellt, till exempel när det gäller företagsekonomi. Hittills har TLV inte gjort det.

Ylva Johansson, talesperson för socialdemokraterna i sjukvårdsfrågor, anser att regeringens hantering av frågan kan vara grund för en anmälan till konstitutionsutskottet, KU.

– Vi överväger att KU-anmäla re­geringen. Deras förklaring till att sparka Ann-Christin Tauberman verkar inte hålla. Jag tror att departementet vill ha ett beställningsjobb när det gäller handelsmarginalen på den avreglerade marknaden. Det är därför de gör sig av med en självständig generaldirektör, säger hon.

Prissättningen och den handelsmarginal som apoteken ska få ta ut är mycket viktig på flera sätt. En hög marginal gör att apoteken kan tjäna mer pengar och att fler aktörer blir intresserade av att etablera sig i Sverige. Dagens apotek skulle också bli mer värdefulla och därmed ge staten större intäkter vid utförsäljningen. Båda dessa saker är viktiga för att omregleringen ska framstå som lyckad. Baksidan med en uppskruvad marginal är naturligtvis att någon måste stå för kostnaden.

Petningen av Ann-Christin Tauberman, som tidigare varit biträdande statssekreterare (s), är mycket känslig och få personer vill uttala sig. Men enligt uppgift till Dagens Medicin var det just handelsmarginalen som gjorde henne omöjlig i regeringens ögon. TLV presenterade helt enkelt ett förslag med en marginal som socialdepartementet ansåg vara alltför låg. Men i bakgrunden fanns också en längre tids irritation över att Ann-Christin Tauberman inte tagit till sig signalerna från regeringen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev