Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pfizer avbryter satsning på inhalerat insulin

Publicerad: 18 oktober 2007, 16:14

Pfizer har beslutat att avbryta sin satsning på det inhalerbara insulinet Exubera, på grund av att intresset för produkten varit lågt inom sjukvården.


Pfizer avslutar satsningen på det omtalade inhalerade insulinläkemedlet Exubera, som funnits på den svenska marknaden sedan förra hösten.

- Anledningen är helt enkelt att sjukvårdens intresse inte varit tillräckligt, säger Petra Eurenius, informationschef på Pfizer.

Pfizer kommer under en tremånadersperiod att samarbeta med sjukvården och myndigheterna för att överföra patienter som behandlas med Exubera till andra alternativ.

Christian Berne, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är inte överraskad av Pfizers beslut.

- En anledning till att Exubera inte tagits emot så väl är den höga kostnaden i relation till effekten, som är likvärdig med den hos injicerade insulin. Det har också funnits en osäkerhet bland diabetesläkare kring eventuella långtidseffekter på lungor och immunsystem, säger Christian Berne till Dagens Medicin.

Exubera kommer i nuläget inte att dras tillbaka på marknaden, utan ansvaret för läkemedlet kommer att övergå till företaget Nectar som tillsammans med Pfizer utvecklat produkten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev