söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pfizer försöker ta över Astra Zeneca

Publicerad: 28 april 2014, 06:38

Läkemedelsjätten Pfizer har försökt köpa Astra Zeneca. Företaget är fortfarande intresserat av ett övertagande, men Astra Zeneca står emot.


Pfizer bekräftar att företaget kontaktade Astra Zeneca för att lägga  ett bud i januari och åter kontaktade företaget den 26 april för att  diskutera ett övertagande. Astra Zeneca ska  ha avböjt vid båda tillfällena.

Erbjudandet i början av januari gick ut på att erbjuda Astra Zeneca såväl kontanter som aktier. I april ville Pfizer försöka diskutera fram ett förslag som båda företagen kunde rekommendera sina aktieägare. Återigen tackade Astra Zeneca nej.

Men Pfizers, om är världens största läkemedelsbolag, är fortsatt intresserat av en fusion mellan företagen och överväger nu sina alternativ när det gäller Astra Zeneca, skriver Pfizer på sin hemsida.

Pfizer planerar ett erbjudande riktat till Astra Zenecas aktieägare som skulle få ”en betydande premie” för sina aktier plus nya aktier i det tänkta sammanslagna företaget.

Om Pfizer lyckas med sitt övertagande skulle det nya företaget ha sitt säte i Storbritannien, men ha ledningsfunktioner i både USA och Storbritannien och huvudkontor i New York. Företaget skulle listas på New York-börsen.

”Vi har stor respekt för Astra Zeneca och dess stolta arv som ett innovationsdrivet läkemedelsföretag med en rik forskningsbaserad grund i både Storbritannien och Sverige”, säger Ian Read, vd för Pfizer på företagets hemsida.

Astra Zeneca svarar i dag på Pfizers offentliggörande med ett tredje tillbakamotande. Astra Zeneca skriver också att anledningen till att företaget tidigare tackat nej var att Pfizer ”kraftigt undervärderat Astra Zeneca och dess framtidsutsikter”, i ett pressmeddelande. Dessutom var Astra Zenecas styrelse bekymrad över den stora andel av det första budet som bestod av aktier i stället för pengar.

Företagets styrelse håller fast vid den strategi som Astra Zeneca tidigare har fattat beslut om, med Astra som ett fortsatt självständigt företag. Aktieägarna uppmanas att inte agera på egen hand.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev