Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Pfizer i rättegång om läkemedelstester på barn

Publicerad: 20 Juli 2007, 14:07

I dag börjar rättegången mot Pfizer i Nigerias huvudstad Abuja. Nigeria har stämt läkemedelsföretaget på 50 miljarder kronor för att olovligen ha testat läkemedel på barn i samband med en epidemi av hjärnhinneinflammation


Detta rapporterar Sveriges Radios Ekot. Det var i april 1996 som de norra delarna av Nigeria drabbades av epidemin. Pfizer erbjöd sig då att behandla 100 barn med Trovan, en ny typ av antibiotika som ännu inte var godkänd för användning.
Fem av barnen som behandlades med Trovan avled och många fick bestående skador. Nu hävdar barnens familjer att detta berodde på Pfizers läkemedelstester. Föräldrarna menar också att de inte förstod skillnaden mellan läkarna från Läkare utan gränser och Pfizers personal och därför aldrig förstod att deras barn användes som ”försökskaniner” när de sökte hjälp mot hjärnhinneinflammation.

Pfizer menar i sin tur att färre barn dog i gruppen som behandlades med Trovan än i kontrollgruppen och att dödsfall och skador berodde på hjärnhinneinflammationen i sig och inte på medicineringen.
– Vi genomförde testerna på ett etiskt sätt och med godkännande från Nigerias regering, säger Brian Haskins, presstalesman vid Pfizers huvudkontor i New York, till Sveriges Radio.
Hur det kommer sig att Pfizer fick komma till Nigeria så fort, mitt under en epidemi och enligt vilka regler de arbetade vill Brian Haskins inte svara på, utan hänvisar till de bevis företaget kommer att lägga fram under rättegången.

Staffan Ternby, informationdirektör vid Astra Zeneca, säger till P1-morgon att det låter märkligt att studien kunde genomföras på det här viset.
– Ett sådant här prövningsprogram, med etiska kommittéer och så vidare, det handlar ju om att organisera upp studieprogram som ska pågå i flera år. Att vidta akuta åtgärder, att gå in med studier där det helt plötsligt uppstår en epidemi i världen, det ser jag som väldigt svårt.
Marie Johannesson, docent i barnmedicin vid Läkemedelsverket, säger dock i programmet att hon kan se skäl för att agera som Pfizer gjorde.
– Det är ju så faktiskt att i Europa och USA så är det väldigt ovanligt med en epidemi av bakteriell hjärnhinneinflammation, så skulle man göra en liknande studie här så skulle det ta otroligt lång tid, det skulle inkludera många, många länder. Det ser ju jag som en anledning till att man gick in där det var en epidemi, där man fick många patienter under en kort tid.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev