Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pfizer och Roche vidtar åtgärder

Publicerad: 10 juli 2015, 06:42

Pfizer och Roche kommer att vidta åtgärder för att förbättra informationsgivningen till patienter i samband med forskningsstudier. Det skriver Läkemedelsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Åtgärderna kommer efter den kritik som Datainspektionen framfört i ett tillsynsbeslut efter myndighetens granskning av forskningsstudier som Pfizer, Roche och ytterligare två läkemedelsbolag bedriver tillsammans med vårdgivare.

DI anser att patienter informerats på ett bristfälligt sätt och att det finns oklarheter om gränsdragningen för personuppgiftsansvaret mellan läkemedelsbolag och vårdgivare.

– Tillsynsbeslutet handlar om datasäkerhet och förtydligande av information kring behandling av personuppgifter. Det medför att Pfizer kommer att vidta de åtgärder som Datainspektionen önskar, säger Malin Parkler, vd i Pfizer Sverige, till Läkemedelsmarknaden.

Malin Parkler ser inga direkt konsekvernser av beslutet. Hon konstaterar att Pfizer, liksom andra företag i branschen, har ett stort intresse av att bedriva klinisk forskningsverksamhet i samarbete med svensk hälso- och sjukvård.

– Det finns stora möjligheter och en stor innovationspotential för klinisk forskning i Sverige tack vare den hälsodata som finns tillgänglig i form av kvalitetsregister och biobanker, säger Malin Parkler.

Helena Anderin, external affairs director på Roche i Sverige, konstaterar att Roche är enigt med Datainspektionen om att det är viktigt att patienter får tydlig och relevant information.

– Vi har tagit del av deras beslut och kommer att justera informationen till patienter enligt deras förslag, säger Helena Anderin till Läkemedelsmarknaden.

Relaterat material

Datainspektionen kritiserar forskningsstudier

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev