Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Philips ska vaka över NKS patienter

Publicerad: 25 februari 2016, 07:00

Philips Health Systems vann upphandlingen av det stora patientövervakningssystemet på Nya Karolinska som trådlöst ska kunna larma om patienter innan en hälsoförsämring.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhuset

Det står klart i dag, torsdag. Som Dagens Medicin tidigare rapporterat är det tänkt att NKS samtliga 730 patienter ska kunna övervakas och upphandlingen omfattar därför 700–800 enheter.

– Det är i det häradet, bekräftar Johan Folkunger, chef för Philips Health Systems i Sverige, för Dagens Medicin.

Han förklarar att övervakningssystemet bygger på Philips plattform Intellivue och består av flera olika trådlösa varianter beroende på hur många vitalparametrar som ska övervakas. Det som gör avtalet unikt, enligt Johan Folkunger, är att det innebär att företaget och sjukhuset ska samarbeta kring utveckling och anpassning av systemet.

– Ett av de stora målen är att öka patientsäkerheten. Genom att vi möjliggör en kontinuerlig insamling av vitalparametrar kan vi också tidigt identifiera sjukdomstillstånd som är på väg att utvecklas, men som du ännu inte ser om du inte har algoritmer för att plocka ut data ur trender, säger Johan Folkunger.

Kommer all övervakningsdata att överföras till patienternas journaler?

– Vilka sessioner du väljer att koppla till ett journalsystem är upp till Karolinska. Det är något vi kommer att titta på tillsammans.

Enligt Johan Folkunger ger systemet även möjlighet att välja vilken data som ska användas i den direkta patientvården och vilken data som ska användas i forskningsändamål.

Avtalet med Stockholms läns landsting är på sex år och innebär en leverans av övervakningssystemet till NKS samt ett ramavtal för både NKS och Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Det kan sedan förlängas fyra år.

Relaterat material

Alla patienter på NKS ska övervakas

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev