Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pillerdosa varnar vid missat läkemedelsintag

Publicerad: 20 mars 2003, 13:10

Formgivaren Susanne Goldberg upptäckte att flera av hennes äldre anhöriga hade svårt att komma ihåg när de skulle ta sina mediciner. Därför utvecklade hon en pillerdosa som laddas med veckans medicinbehov. Dosan talar om när det är dags att ta medicinen - eller varnar när man missat att ta en dos.


Susanne Goldberg är formgivaren som själv gjorde något åt problemet när hon såg att flera av hennes gamla anhöriga hade problem med att sköta sitt medicinintag. Det är ett problem som delas av många äldre personer, som ibland kan ha ett dagligt intag av ett tjugotal olika preparat som ska doseras vid olika tidpunkter över dygnet.  Den pillerdosa som Susanne Goldberg har utvecklat består av två delar: en klocka med ljud- och ljuslarmsignaler och en pillerburk, för dags- eller veckobehov av mediciner, som kan fästas med en rem vid klockan. Klockan kan ställas in att larma vid fyra olika tidpunkter per dygn. Vid varje doseringstillfälle indikerar en siffra på klockan motsvarande doseringsfack på dosan. Glömmer patienten ändå bort att ta medicinerna varnar ett annat larm om det.

Dosan har testats av flera patientföreningar, bland annat diabetiker- och Parkinsonförbundet, med goda resultat. I dagarna börjar dosan för dagsbruk att testsäljas i Hälsotorgsapoteken, uppger Marie-Louise Broman. Det är meningen att patienterna själva ska klara att sköta dosan, åtminstone efter en första instruktion av vårdgivare eller apotek. Priset är 375 kronor.

Benny Andersson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev