Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pilotprojekt skjuts upp igen

Publicerad: 24 maj 2006, 13:48

Sams är ett projekt för att ta fram it-stöd för samverkan i hemsjukvården. Men projektet är kantat av tekniska problem och pilottesterna har nu fått skjutas upp en andra gång.


Projektet startade 2003 och i höstas skulle en pilotinstallation ha varit igång mellan onkologmottagningen på Danderyds sjukhus, Förenade Care, ASIH Byle och en av Täby kommuns hemtjänstutförare, Camillas hemtjänst. Men pilotprojektet blev uppskjutet eftersom användargränssnittet behövde utvecklas ytterligare.

I april var det dags för ett nytt försök men då uppstod prestandaproblem.  

- Målet är att testa hur samverkan mellan olika enheter fungerar och då ska inte tekniken vara ett hinder, säger Annika Eng, projektledare på Stockholms läns landsting.

Enligt henne behöver man köra i minst två och en halv månad för att få en rättvis bild.

- Kör vi igång nu hinner vi inte fullfölja testet före semestrarna. I stället blir det ett nytt försök i höst.

Genom Sams-stödet ska kommunen, privata vårdgivare och landstinget kunna planera in och komma åt information som rör patientens olika aktiviteter och presenteras i patientens veckoscheman.

- Det handlar om vård- och omsorgsplanering och logistiskt stöd kring patienten, säger Annika Eng.

Exempelvis är det viktigt för alla att veta om och när patienten har ett inplanerat sjukhusbesök, så man inte gör onödiga besök. Eller om hemtjänsten tänkt duscha patienten just hemkommen från en jobbig behandling, vilket inte är bra planering.

På sikt ska patienten också kunna meddela önskemål om hon eller han vill ha en "ledig" eftermiddag vid till exempel besök.

Hittills har några kommuner visat intresse för it-stödet. Förhoppningen är att alla som arbetar med anknytning till vård och omsorg ska kunna dela information.

- Det kommer säkert starkare krav från patienter att få vara mer delaktiga i planeringen av vården och omsorgen, säger Annika Eng.

Sofia Thorsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev